Искам да направя ферма – по коя мярка да кандидатствам?

Новият програмен период 2014-2020 дава няколко възможности на земеделските производители, както и на тези, които желаят да се захванат тепърва със земеделие да финансират своите идеи с евро средства. Информационният океан, който ни залива ни обърква още повече и в повечето случаи прави преценката ни грешна или не достатъчно добра. А доброто решение е такова, когато  е информирано. В този материал ще се опитаме да дадем по-ясен поглед за това, какви са възможностите на земеделските производители , както и на тези, които тепърва искат да започнат да се занимават със земеделие.

Програмата, която финансира земеделски дейности е Програма за Развитие на Селските Райони (ПРСР) а мерките по които могат да се финансират такива дейности са:

 • Подмярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства (Еквивалента на мярка 121)
 • Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ (Изцяло нова мярка)
 • Подмярка 6.1 — помощ при стартиране за млади земеделски стопани (Еквивалента на старата програма „Млад фермер“)
 • Подмярка 6.3 — помощ при стартиране за развитието на малки стопанства (Изцяло нова мярка)

В зависимост от проекта, който искате да реализирате трябва да се направи анализ и преценка, по коя от всички възможни мерки ще бъде най-оптимално да финансирате вашата идея. Както виждате от таблицата по-долу почти всяка дейност свързана със земеделие може да бъде финансирана по две или повече мерки и е въпрос на анализ по коя мярка точно може да стане това, за да бъде финансирането от ЕС оптимално.

Мярка Максимална стойност на проекта Максимален размер на субсидията Изискване за СПО на стопанството Възрастово ограничение
4.1 1 500 000 евро 75% От 0 до 8000 евро Няма
4.1.2 25 000 евро 80% От 6000 до 7999 евро Няма
6.1 25 000 евро 100% 8000 евро От 18 до 40 г.
6.3 15 000 евро 100% 2000 евро Няма

Нека да разгледаме следният пример. Да кажем, че имате малка овощна черешова градина на площ от 20 декара, която искате да разширите, като към нея добавите още 30 дка нови насаждения, закупите техника с която да обработвате тази градина и построите селскостопански помещения в които да съхранявате инвентара и готовата продукция. На първо място трябва да се съобразим с това, че в конкретния случай вие сте действащ земеделски производител и съгласно правилата в новият програмен период 2014-2020 вашият Стандартен Производствен Обем е над 8 000 евро. Това Ви прави автоматично допустим кандидат по всичките четири възможни мерки. За да сте допустим кандидат по мерките 6.1 и 6.3 има едно важно условие, което не сме споменали до момента и това е периода в който функционирате като земеделски производител. Той не трябва да надвишава 18 месеца към датата на кандидатстване. Ако това условие е спазено, това което трябва да се направи като преценка е по коя мярка финансово ще бъде най-приемливо да се направи проект. Ако обаче развивате стопанството от няколко години вариантите остават първите две мерки описани в таблицата по-горе – мярка 4.1 и мярка 4.1.2.

Ако създавате стопанство за първи път, тогава най-подходящите мерки биха били мярка 4.1 и мярка 6.3. По коя от двете мерки трябва да се кандидатства зависи от мащаба на проекта, както и целите, които гоните.

Разбира се по всяка мярка има допълнителни изисквания, особености и приоритети, за които повече информация можете да получите от Вашата консултантска фирма.

В този материал не можем да изчерпим всички възможни варианти, защото на практика те са хиляди и всеки проект, всяка идея е уникална сама за себе си. Както виждате обаче, възможностите за развитие на земеделие в България са много и ако желанието го има, всичко останало е въпрос на стратегия и добър консултант.

[button link=“https://finansirane.eu/?page_id=6185″ variation=“green“]СПО Калкулатор[/button]

 

45 Comments
 1. Reply
  Христина 10.01.2018 at 11:41

  Здравейте, имаме ферма с 120 овце, има ли европейски проект за изграждане на нова кошара за животните и какви са изискванията?

 2. Reply
  Тихомир 14.11.2017 at 12:42

  Здравей те, искам да се занимавам с кози може ли да ми дадете някова информация за програми.

 3. Здравейте искам да инвестирам в на баба ми земята 14 декара и да си направя овощна градина но до нея се произвежда жито ечемик въпроса ми е можели там все пак да се направи овощна градина бладаря предварително

  • Здравейте,
   стига да покриете изискванията по някоя от земеделските мерки от Програма за развитие на селски райони, няма да имате пречка пред създаването на овощни насаждения там.
   Може да се свържете с някой от колегите от консултантска компания NOVEK, за да Ви разяснят как стои въпроса с кандидатстването и да прецените дали е възможно Вие да покриете условията за кандидатстване.

 4. Здр имам 5 крави млекодайни фермата ми е малка 3.3 декара може ли да кандидаствам по 6.1 или 6.3 плановете ми са постояно разрастване за 10 години да купя още декари. за да направя кравеферма и овцеферма с 20 декара

 5. Reply
  venka rysanova 20.11.2016 at 14:02

  imam 8 dk pp6enitsa, 10 dk slan4ogled ’28 dk tsarevitsa i 83 ko6era p4eli po koq mqrka moga da kandidatstvam blagodarq za sadeistvieto.

  • Здравейте,
   тук е много важно да уточним царевицата за зърно или за силаж е, тъй като при изчисление на стандартен производствен обем – стойностите са различни. През тази година, земеделските мерки, които ще отворят за прием са 2: 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ и 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“. За да определим по коя мярка бихте могли да кандидатствате, следва да въведем в калкулатора за СПО правилно Вашите култури, тъй като се получава разлика при СПО. Моля, обадете се на телефон: 02/ 489 6959, за да получим повече информация от Ваша страна.

 6. Reply
  Димитър Радулов 22.06.2016 at 8:05

  Здравейте,
  Моят въпрос е такъв,съседа ми има регистрирана (ферма за пъдпъдъци ) в момента се занимава и като фермер за развъждане на екзотични папагали.Но ме моли формално да подпишем договор(без да е нотариално заварен),че аз в моят дом съм му предоставил помещение под наем в което да отглежда тези папагали,като разбира се реално няма да има никакви папагали в дома ми а той си ги отглежда в тях,но държавата не му позволявала на 1 адрес да има рег. 2-ферми.
  Та има ли вариант в които да бъда потърпевш ако се съглася да му направя тази услуга разбира се аз не получавам никакви облаги от тази врътка.
  Или като на моят адрес е регистрирана тази ферма трябва ли аз да плащам някакъв данък за това,смисъл на мое име ли ще е този данък или на името на този който се занимава с това нещо?
  Благодаря ви предварително!

 7. Здравеите казвам се Атанас Христов на 27 години.от около 1 година сам регистриран като земеделски производител.и бих искал да попитам колко точно минимум броя крави трябва да имам за кандидатстване по мярка 6.3

  • Здравейте,
   за да кандидатствате по мярка 6.3, Вашето СПО трябва да бъде между 2000 и 7999 евро СПО. Минимума от 2000 евро СПО се покрива от 2 броя млечни крави и 11 броя месодайни крави, а максимума от 8000 евро СПО се покрива от 8 млечни крави и 41 месодайни.

 8. Reply
  Валентин Стоянов 11.10.2015 at 18:53

  Привет г-н Янков пиша ви с апел за помощ, вече навърших 30 годинки и ми писна да сбъдвам мечтите на работодателите си, а работа и след 100 години ще има, но мен….
  Тъй като родом съм от Добруджанския край и съм наясно с животновъдство и растениевъдство и разполагам с наследство от скромните 10 дка, които се дават под рента, а отсреща нищо…
  Имам някакви идеи но по важното според мен е, че имам желанието да обработвам малкото земя с която разполагам, но не и капитал. Дано да ми дадете правилната посока, в която да се пробвам и дали има надежди за финансиране по програма за да направя крачка напред. Благодаря

  • Reply
   Ивайло Янков 12.10.2015 at 11:04

   Здравейте Валентин,
   Моля да се свържете с колегата Георги Георгиев за повече и по подробна информация за Мярка 6.1 – Млад фермер. Той отговаря на следния телефон: Моб: 0885 580 070 – Георги Георгиев

 9. Уважаеми,господин Златанов,
  Синът ми, който е на 29 г е в процедура по наемане под аренда на
  рибарник с прилежаща земя в община В.Преслав
  Възможно ли е да кандидатства за европейско финансиране ?

  • Reply
   Ивайло Янков 24.08.2015 at 10:19

   Здравейте Петина,

   Исканата от вас дейност би могла да бъде финансирана по програма „Аквакултури“, при определени условия. Тъй като няма как в един пост да Ви обясня всичко, Моля заповядайте при нас в удобно за вас време, като ни уведомите поне един ден предварително.

 10. Reply
  Теодора 07.07.2015 at 18:42

  Здравейте г-н Янков
  имам 7 декара ливада, която мисля да разора и да отглеждам билки, по коя програма мога да кандидатсдвам за финансиране. Благодаря предварително.

  • Reply
   Ивайло Янков 13.07.2015 at 10:29

   Здравейте Теодора,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 11. Reply
  Радостина Цилева 13.06.2015 at 13:41

  Здравейте! Искаме да се занимаваме с птицевъдство на породисти кокошки и патици. Към момента имаме едно семейство Черен орпингтон ( работещо, състои се от три женски и един петел) и семейство патици (работещо, две женски и един мъжки). Имаме инкубатор, 22 малки птици орпингтон и до дни очакваме да се излюпят и пилета от породите Виандот и Бяла колумбийска брама. За да получаваме чистокръвно поколение и да развиваме стопанството ни се нуждаем от земя и селскостопански помещения за отглеждане на птиците и съхраняване на фуражите за тях. По каква мярка може да се кандидатсва за такъв тип ферма?

  • Reply
   Ивайло Янков 17.06.2015 at 8:57

   Здравейте Радостина,
   За какво точно ще се кандидатства, тъй като не ми става много ясно. Тези видове кокошки и патици за какво ще се използват, моля дайте ми повече информация или заповядайте при нас!

 12. Здравейте, на 35год съм имам 1,5дка дворно място искам да се регистрирам като Земеделски Производител в ДФЗ но пише, че искат 5дка. Аз ще гледам гъби печурка каква е площа с която да се регистрирам като ЗП, и след това ще мога да кандидатствам за мярка 6,1 както разбирам?
  Благодаря.

  • Reply
   Ивайло Янков 19.05.2015 at 10:10

   Здравейте Митко,

   Моля да се свържете със съответната служба по земеделие за повече и по подробна информация по мярка 6.1 млад фермер.

 13. Zdraveite.Imam 90 broq ovse maiki,mislq da gi napravq 120.Na 44godini sam,registrirax se dekemvri 2014 god kato zemedelski proizvoditel.Iskam da si postroq selskostopanska postroika,po koq mqrka da kandidatstvam,moje bi 6.3? Blagodarq vi

 14. Здравейте.Направих 6дек интензивна ябълкова градина като засях 1000 дръвчета фуджи разчитах на помощ по мярка 6.3 .Сега се чудим какво ще правим с тези 30% за миналата година аз нямам доход от земеделие и няма да имам поне още 2 год.

 15. Здравейте, искам да си направя зайцеферма.
  По коя мярка мога да кандидатствам?

  • Reply
   Ивайло Янков 06.04.2015 at 15:35

   Здравейте Данчо,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 16. zdraveite iskam da popitam kakvi sa usloviqta i vazmojnostite za sudeistvie ot vasha strana! Imam ogromnoto jelanie i stremej da finansiram v jivotnovudstovto prdimno v otglejdane na edur dobitak kato kravi i teleta! Shte sum vi bezkraino blagodarna ako mi sudeistvate! Blagodarq vi predvaritelno

  • Reply
   Ивайло Янков 31.03.2015 at 9:06

   Здравейте Олга,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядате при нас!

   • Reply
    Петър Ангелов 17.04.2023 at 8:31

    Здравейте!
    Искам да си направя ферма с 50 овце, кокошки, прасета, патици. Също така и зеленчукова градина, от къде да започна?

 17. Zdraveite! Imam 6 broq kravi i 6 broq teleta nad edna godina. Po koq mqrka ili podmqrka da kandidatstvam? Blagodarq predvaritelno

  • Reply
   Ивайло Янков 31.03.2015 at 8:58

   Здравейте Евелина,
   Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 18. Reply
  Ивайло Янков 25.03.2015 at 14:22

  Здравейте Миглена,
  Ако кошерите ще са по малко от 150 пчелни семейства, тога трябва да кандидатствате по пчеларската програма, по която ние не работим. Ако обаче са над 150 кошера тогава може да кандидатствате по Мярка 4.1 от програма „Развитие на селските райони“, където може да Ви окажем пълно съдействие.

 19. Reply
  нина тошева 20.03.2015 at 12:58

  Здравейте за първи път искам да участвам в тези програми но не знам към коя програма да се насоча имам 5 дка орехи 10 дка ливади имам 5дка обработваема земя с зеленчуци и домашни животни моля за съвет

  • Reply
   miglena yorgova 24.03.2015 at 7:41

   az iskam da otglejdam p4eli po koq programa moga da y4astvam za finansirane za zakypyvane na ko6eri sas p4elni semeistva

 20. Reply
  Велин Явашев 19.03.2015 at 18:02

  как да се свържем с Вас?

  • Reply
   Ивайло Янков 23.03.2015 at 16:11

   Може да се свържеш с нас по няколко начина. В секцията контакти, има координати на нашите офиси в градовете София, Варна и Сливен, както и форма за запитвания, на която можем се стараем да отговорим в рамките на един ден от получаване на запитването.

   • Здравеите искам да се занимавам с крави но незнам как и къде да се регистрирам като млад фермер

 21. Здравейте, нещо не ми е ясно относно изискванията по мярка 6.3. вие пишете, че не трябва да сме регистрирани повече от 18 месеца, в същото треме в проекто -програмата е записано, а и Вие го пишете в разясненията, че по6.3 могат да кандидатстват тези, които са кадидатсвали по 141 ако са минали повече от 5 години.
  Но те вече са били регистрирани повече от 18 месеца. моля да ми разясните.

  • Reply
   Ивайло Янков 23.03.2015 at 16:07

   Здравейте Емилия,

   Изискването за 18 месеца регистрация като зем. производител към датата на кандидатстване ще важи само по мярка 6.1. Информацията посочена в статиите, е на база на работните варианти на наредбите и от там се получават разминавания. Ако имате сериозно отношение към реализирането на проект и неговото финансиране, може да се свържете с нас за професионална консултация.

 22. Здравейте, искам да участвам за млад фермер. По коя мярка трябва да участвам?

  • Reply
   Ивайло Янков 23.03.2015 at 12:32

   Здравейте Бойка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация моля да се свържете с нашия офис в град Сливен. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 23. Reply
  Иван Иванов 02.03.2015 at 9:52

  Имам ли шанс да кандидатствам по някоя програма сьс следната градина, която имам в момента: мястото ми е около 2 дка ( не сьм го мерил точно, може и малко повече да е) сьс сини сливи и круши. Градината е на трета година след засажаденото. Ще сьм благодарен, ако ми обясните имам ли шанс да получа някакво финансиране и кьм коя програма по конкретно да се насоча.

  • Reply
   Ивайло Янков 04.03.2015 at 14:51

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 24. sas kolko dekara zemq za zasajdane na ovoshtna gradina,moga da kandidatstvam

  • Reply
   Ивайло Янков 25.02.2015 at 16:39

   Здравейте Елена,
   В зависимост по коя мярка искате да кандидатстване се определя размера на земеделското стопанство. Тук https://finansirane.eu/?page_id=6185 може да си калкулирате размера на стопанството.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0