Искат оставката на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев заради 124 умъртвени птици

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов разпореди проверка на дейността на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка със сигнали от неправителствени организации и граждани. Те са свързани с предприетите мерки по унищожаване на птици, които по данни към момента са били внесени нерегламентирано на територията на страната през Дунав мост II, съобщават от пресцентъра на министерството.

Сигналът срещу агенцията идва от организацията „Четири лапи“. Според природозащитниците служители на ББХ са умъртвили над 100 птици, сред които и такива от защитен вид.

Птиците са внесени незаконно от Белгия и Унгария. Случаят е от 20 февруари, когато на „Дунав мост 2“ служителите са попаднали на превозвача на животни. Сред тях имало алпаки, мечета и птици – гъски, патици, гълъби и патета. Птиците са били почти 300 и без ветеринарномедицински документи.

124 птици са конфискувани от РИОСВ – Монтана и са изпратени в Зоологическа градина – София, която разполага с карантинен център. На 23 февруари обаче Областна дирекция по безопасност на храните – София издава заповед за умъртвяването им. Причината за това е в опасността птиците да са носители на заразата инфлуенца.

Според „Четири лапи“ умъртвяването на птиците е в разрез с българското законодателство.

Природозащитниците са решени да сезират прокуратурата за случилото се и призоват за оставките на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и на директора на ОДБХ-София Камен Николов.

Съгласно заповедта на министър Порожанов проверката ще бъде извършена от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ.  Тя трябва да установи спазени ли са всички правила и процедури по ветеринарно-медицинското законодателство от служителите на БАБХ. За резултатите МЗХГ ще информира своевременно.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0