Каква е работата на консултанта при разработка на проект за евро субсидия?

Приятели, искам да Ви обясня каква точно е нашата работа при разработката и управлението на един проект за безвъзмездна помощ. Нашата работа не е само разписването на бизнес план по конкретна програма, наша работа е от А – Я, както ние казваме, а именно:

В момента, в който регламентираме отношенията с клиента посредством договор нашата работа започва. Голяма част от нашите клиенти идват при нас на фаза идея (селски туризъм, ВЕИ, производство, обучение на хора, създаване на нови фабрики, акваферми и.тн), която искат да реализират посредством евро финансиране. Ние от своя страна определяме, коя е най-подходящата програма и/или мярка за тяхната идея, след което правим план за стартиране на работния процес, който включва:

 •  С какво разполагат към момента ? – Само място (имот), където ще се реализира проектът?; Освен мястото (имота) разполагате ли с техническа и друга документация? (архитектурен проект, технологичен проект, разрешителни за конкретната дейност, необходимите документи от държавните и общински институции, съгласувания на документи със съответните администрации и т.н.)

След като установим колко от задължително изискуемата документация е налична, нашата задача е да организираме целия процес по набавянето и – Какво означава това ? Понякога клиентите имат част от изискуемите документи, които в повечето случай не отговарят на изискванията на програмата. В такива случаи се налага корекция! Ако клиентът няма или по някаква причина вече няма отношение с хората, които са подготвили конкретната документация, нашият екип от архитекти, проектанти, технолози могат да поемат нещата в „свои ръце“ и да направят съответните промени и/или направо да изготвят нови документи, които са съобразени с изискванията на програмата. Това е което до голяма степен определя дали проекта ще бъде одобрен. Ако обаче си има собствен екип, то ние започваме незабавна комуникация с този екип, за да бъдат направени нужните корекциите, така че изискванията на програмата да бъдат покрити.

 

 • Какво още е необходимо? – Освен горе посочените задължително изискуеми документи има още много, които трябва да бъдат набавени. Такива са например офертите за под изпълнителите за всяка една от дейностите, които са включени по проекта и трябва да съдържат определени реквизити спрямо изискванията на програмите – Това е наша работа! Тук има един много тънък момент, който е свързан със сумите, които трябва да бъдат заложени по офертите, тъй като те нетрябва да надвишават лимитите заложени в съответните програми. Работа на консултанта е да ги знае, за да не се стигне до намаляване на субсидията, а в най-лошия случай и до отхвърляне на проекта.
 •  Окомплектоване на проектната документация След като бъде събран целият проект (задължително прилежащата документация, бизнес план + финансова обосновка, която е много важна и определя успеваемостта на проекта), той се входира в съответните регионални звена на програмите. По време на входиране на проекта се прави подробен преглед на цялата проектна документация от експерт, който приема проекта. Важно е да се отбележи, че по време на входиране винаги има наш представител с бенефициента, за да разяснява и отговаря на въпросите, които му се задават във връзка с проекта. Когато си натрупал „проекта култура“ и имаш вече изградени отношения както с местните експерти така и с тези в централните управления, нещата вървят „гладко“. Ако сте допуснали грешки при изготвянето на самия проект за финансиране, както и при набавената документация, експертът, който приема вашия проект, може да откаже да го входира или да Ви върне обратно за отстраняване на нередностите! Това може да се окаже фатално, ако входирате в последните дни на крайните срокове за приемане на проекти.
 • Преди одобрение на проекта – Важен момент преди одобрението на един проект е така наречената десетдневка – Какво отличава добрия консултант! Винаги, когато проектът започне да се гледа от експерта, който го оценява , има неща за които той ще поиска допълнително разяснение и/или някой документ, който ще трябва да се подмени и/или да бъде презаверен. Тук ролята на консултанта е да отреагира по най-адекватния и бърз начин за отстраняване на нередностите по проекта и в срок от 10 дни да ги предостави на съответния експерт. Изключително важно на този етап е че консултантът получава изпреварваща информация, която му дава възможност да действа адекватно спрямо конкретния случай и проблемите, които трябва да бъдат решени. Навременната реакция на консултанта определя до голяма степен и успеваемостта на проекта защото всяка грешка при изискуемата документация може да доведе до негово неодобрение.
 • Одобрение на проекта След като стане ясно, че проектът Ви е одобрен за финансиране и Вие подпишете договор по съответната програма реално започва истинската работа по проекта – Защо? Всяка една от дейностите, които са заложени по проекта трябва да се изпълняват повече от стриктно, тъй като от това зависят плащанията към вас! Всяка една промяна, която се налага на един последващ етап по време на изпълнението на проекта, трябва да бъде направена с уведомление по определени правила, за да не Ви бъде отхвърлен конкретния разход. Справянето с такива ситуации е част от нашата работа (консултантска) по време на управлението на проекта. Тоест ние сме с вас докато окончателното приключване на проекта и докато всички плащания са направени коректно към вас без да имате отхвърлени разходи поради допуснати грешки.
 •  Как се плаща – Трябва да знаете,че при всички случай Вие имате разходи, които трябва да направите към нас! Общо приетият принцип за плащане при сериозните консултантски компании е следният:

Имате предварителен разход за подготовката, както на задължително прилежната документация, така и за подготовката на бизнес плана докато целия проект не бъде събран за входиране. Този разход се разделя на две плащания 50% при подписване на договор и 50% след като проектът бъде входиран към съответната програма. Когато проектът Ви бъде одобрен за финансиране и Вие подпишете договор по конкретната програма имате 5% от одобрената субсидия по проекта, като в тях влиза и самото управление на проекта

[box_dark]Важно: Както предварителният Ви разход за подготовка на задължително прилежащата документация, бизнес плана и всичко свързано с окомплектоването на проекта, така и процентът при успех и управление са Ви признати и възстановими разходи по програмите за безвъзмездна помощ.[/box_dark]

[signoff]

4 Comments
 1. Здравейте Джемиле,

  В сайта има секция КОНТАКТИ

 2. Zdraveyte pro4etoh statiyata vi i mn haresah.v momenta karam kursove po evropeyska programa sled koeto se iziskva izgotvyane na proekt.Ako resha sled kursa s vas da izgotvim moya biznes plan kak moga da se svarja s vas.Blagodarya vi ot sega

 3. Здравейте, прочетох вашата статия тук и Ви благодаря за обстойната информация.
  Бих искала да попитам само какво се случва ако използвам Вашата услуга за разработка на проект за евро субсидия, подпишем договор с Вас, всичко е изпълнено по Вашите препоръки и с ваша помощ, направя договорените плащания към Вас за услугата, но не бъда одобрена за отпускане на евро субсидия?

  • Reply
   Ивайло Янков 02.02.2012 at 16:14

   Здравейте Лилия,

   Трябва да знаете, че Вие плащате на един предварителен етап сума „Пряк разход“, който е за подготовка на задължително прилежащата документация и разработка на самия бизнес план. Основното Ви плащане към нас е след като проекта Ви бъде одобрен за финансиране. Ние както и Вие имаме интерес проекта Ви да бъде одобрен за финансиране по съответната програма, реално нашата печалба е в % успеваемост.

   Нашата работа е така да подготвим вашия проект спрямо изискванията на програмата, че той да бъде одобрен за финансиране, а да не бъде отказан!

   Имайте предвид, че ние още на фаза предварителен разговор с вас може да определим дали проекта Ви ще бъде одобрен или не! Всеки един консултант, който е наясно в детайли с изискванията на конкретната програма знае дали ще мине вашия проект, като Ви изложи възможните рискове ако има такива!

   В крайна сметка това се казва „Управляем риск“, когато знаеш какво правиш!, нали разбирате, че няма как хората, които работят по вашия проект да го правят безплатно! Ние като консултанти отделяме много време и средства да се срещаме и ходим по форуми да ухажваме представители на съответните институции, точно поради една основна причина – Проектите да бъдат одобрявани. Тук искам да ме разберете правилно! Нямам предвид корупционни схеми, а чисто и просто изпреварваща информация, която ни помага при подготовката на самите проекти и до голяма степен определя успеха им.

   И в заключение ще цитирам големия Джим Рон „Ако работиш, ще живееш. Ако инвестираш време и добра работа за клиентите си, ти градиш бъдещето си“

   С уважение
   Ивайло Янков

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0