Какви са разликите в категоризацията между хотела и къщата за гости?

Закона за туризма урежда две категории туристически обекти за временно настаняване, а именно средства за подслон – хотели, мотели, вилни и туристически селища и места за настаняване – пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги.

Ако сте се насочили към изграждане на хотел категоризиран с три звезди ще трябва да отговаряте на първо място на изискванията пи изграждането. Примерно Вие ще трябва да осигурите на разположение на гостите охраняем паркинг, заведения за хранене, асансьор, рецепция, фоайе, бюро туристически услуги, лоби-бар, подход за хора с увреждания, отделни входове за персонала и гостите. Хотелската стая трябва да отговаря на следните условия, в зависимост от вида си за площ, светлина и височина, санитарен възел, входно антре – широчина, включително вграден гардероб, хотелски апартамент – състои се от антре, спалня, дневна и санитарен възел и т.н. Хотелът трябва да е съоръжен с отоплителна инсталация, всмукателна в санитарния възел, климатична , алармена инсталация в санитарния възел за обекти, телефонна и озвучителна в общите части, телевизионна, видео- и сателитна. Като допълнителни инфраструктурни елементи се изискват и градински декоративни елементи, водни декоративни площи, украса, озеленяване, декоративно парково осветление, прилежащи заведения за хранене и развлечения.

Ще сте задължени да представяте и качествено обслужване и да съблюдавате следните изисквания – посрещане на туристите от портиер, поемане на багажа от пиколо и придружаване до стаята, задължително униформено облекло или реквизити, смяна на спално бельо и кърпи на 2 дни и на тоалетни принадлежности ежедневно. Задължителни хотелски услуги – пране, гладене, химическо чистене, детска занималня, наем на коли, поръчка на такси, обмяна на валута, туристически услуги, лекарска помощ, козметични и фризьорски услуги, съхраняване на ценности.

Не сме приключили още, защото са наред и изискванията към обзавеждането и оборудването : наличие на светлиннорекламен надпис, пилони или стойки за окачване на знамената в близост до главния вход, приемен блок, фоайе, фотьойли и салонни масички, телевизор, информационно табло, телефон, колички за багаж, рецепция с плот за обслужване, място за обслужване на хора с увреждания, метална каса, индивидуални касети за съхранение на ценности (по една на всеки пет стаи), телефони за вътрешна връзка, информационни табла за снежната покривка, температурата на въздуха и водата, план-схема на обекта, аптечка, компютър, легла с нощни шкафчета, комбинирана масичка, мека мебел, багажник, минибар, меню за румсървис, антре, гардероб, санитарен възел, и ред други.

Изисквания към предоставяни услуги: Даване на информация за разписания, маршрути и тарифи на транспортните средства, работно време на заведенията за хранене и развлечения, на културно-историческите и търговските центрове; обмяна на валута, пощенски услуги, пране, гладене, химическо чистене, занимание на деца, спортни услуги и редица други.

Не на последно място са и изисквания към персонала: управител, администратор, обслужващ персонал,по отношение на професионално образование, стаж в туризма и владеене на чужд език.

Малко по-облекчени са изискванията предявявани към семейния хотел. Този вид хотел може да бъде категоризиран до 3 звезди – малки хотели (10-20 стаи), които са основно бизнес на семейството. В тях се предлага ниско-бюджетно настаняване при хотелски удобства, но с ограничен набор от обичайните хотелски услуги.

Сравнително доста по приемливи изисквания към предоставящите туристическата услуга предлага настаняването в Къща за гости. Къщата се категоризира до три звезди. Може да се разглежда като вариация на семейните хотели, но вече с ограничение не само на услугите, но и на удобствата в стаите, което пък за сметка на това облекчава процедурата за предоставяне на подобен вид услуга. Обикновено става дума за стари селски къщи, които собствениците са трансформирали в скромни, но уютни места за посрещане на туристи. Не са налични всички удобства и задължителни реквизити, които предлагат хотелите, но това се компенсира от радушен прием и гостоприемно обслужването, които извират дълбоко от старите български традиции. Обичайно е в такива къщи собствениците да споделят с гостите своята кухня и трапезария, често оформена като механа.

Според последните промени, които се предлагат в проекто закона за туризма, освен приемането на новите наименования къща за гости и стаи за гости, ще се обсъжда и възможността дейността “хотелиерство” в стаи за гости да може да се извършва и от лице, което не е търговец по смисъла на Търговския закон, когато те са част от обитаваното от него жилище.

По-подробна информация можете да намерите на страницата на Държавната агенция по туризма: http://www.tourism.government.bg

Статията е предоставена от Мария Петрова
Мениджър Европейско финансиране към консултантска компания “Енпром” ООД: http://enprom.bg/

89 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 03.01.2011 at 15:42

  Здравейте Стоян,

  За съжаление община Стара Загора не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“, Мярка 312 и Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране по нея.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 2. Reply
  Стоян Тр. 28.12.2010 at 14:58

  Здравейте,
  Имам собствена къща и проект за пристрояване на 3-4 стаи и механа.Намира се в с.Змейово,общ.Стара Загора.Идеята ми е да бъде къща за гости,подходяща за селски туризъм.Около селото има доста забележителности-пещера,бивш вулкан,пътища и условия за оффроад,езда на коне и др.Проблема е,че не бих могъл да я завърша със собствени средства,особено при настоящата ситуация в страната.Интересува ме дали мога да участвам в някой проект за финансиране.Благодаря предварително!

 3. Reply
  Ивайло Янков 17.11.2010 at 14:51

  Здравейте Мариела,

  За съжаление село Басарбово попада под обхвата на община Русе, която не е сред приоритетните за програма „РСР“,Мярка 312.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 4. Reply
  Мариела 17.11.2010 at 13:58

  Здравейте,
  Имам двуетажна къща, която с извесни разходи бих искала да превърна в Къща за гости. Намира се в с. Басарбово, Русенско в близост до Скалният манастир. Прекрасна гледка и разположение. Мога ли да кандидатствам по програма Развитие на селските райони и в какви срокове?

 5. Reply
  Ивайло Янков 27.10.2010 at 13:38

  Здравейте Мария,

  За съжаление не мога да Ви помогна, тъй като не следим тази програма.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 6. Здравейте,какви са възможностите за финансиране по програма Джесика

 7. Reply
  Ивайло Янков 02.09.2010 at 10:16

  Здравейте Валентина,

  Тъй като село Мараш попада под обхвата на община Шумен Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „РСР“,Мярка 312. За съжаление това е основната програма, която може да финансира подобно начинание.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 8. Reply
  Валентина Тонева 28.08.2010 at 14:48

  Зравейте!
  Имам парцел в с. Мараш обл. Шумен, в който строя едноетажна къща със статут – лятна кухня 64кв/м.
  Към настоящия момент съм на етап външна изолация, без да са изградени вътрешните стени.
  Мога ли да кандидатствам по програма „Развитие на селските райони ,мярка 312 и при какви условия?

 9. Reply
  Ивайло Янков 05.08.2010 at 10:16

  Здравейте Таня,

  Община Разлог е приоритетна по програма „Развитие на селските райони“,Мярка 312 и Вие може да кандидатствате по нея при следните условия:

  След, като са обособени, като отделна част от другите може да кандидатствате за завършването им, както и тяхното обзавеждане, но имайте предвид, че за басейна няма как да се кандидатства тъй като е за общо ползване!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 10. Reply
  таня пенева 04.08.2010 at 16:30

  здравеите,
  имам построени и напълно завършени 2 двуфамилни къщи/т.е.4 самостоятелни тризонета по 130 м2 всеки/,на етап акт16.3/4 са продадени ,като 1/4,т.е.130 м2 са си мои.обособени са като самостоятелен комплекс-ограден, с общ басейн.до тях съм построила същите къщи,които са на етап акт.14.нямам финансова възможност да ги довърша,а поради кризата и да ги продам.мога ли да кандидаствам по програма/за тези с акт 14/за развитие на селски туризъм и построеното да се признае като самоучастие.Намират се в с.Долно Драглище -община Разлог.
  и 2-ри въпрос-имам построена /акт.16/вила и 3 отделни парцела в района на с.Делвино-Благоевград,мога ли да кандидатствам по същата мярка.

 11. Reply
  venelin vasilev 12.07.2010 at 17:24

  Blagodaria vi za otgovora Иавайло Янков! Ako imam niakakvo zapitvane shte se obarna kum vashata konsultanska administracia!

 12. Reply
  Ивайло Янков 12.07.2010 at 11:13

  Здравейте Венелин,

  К.к Свети Влас е изключен за финансиране по програма „Развитие на селските райони“,Мярка 312, която е синовна за финансиране на подобен тип проекти. Относно Село Визица няма проблем тъй като попада под обхвата на община Малко Търново, която е приоритетна по програмата.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 13. Reply
  venelin vasilev 11.07.2010 at 15:35

  Iskam da popitam i oshte neshto. Imam pet dekara v selo Vizica obshtina Malko Tarnovo. Tazi obshtina popada li v oblasta za podpomagane i kakav vid subsidirane ima opredelen za tazi oblast? Blagodaria vi otnovo!!!

 14. Reply
  venelin vasilev 11.07.2010 at 15:17

  Dobur den! Iskam da popitam imam 130 kvadratni metra v kurortnoto selishte Sveti Vlas blizo do Slan4ev Briag! Vaprosa mi e moga li da u4astvam v programa za podpomagane i izgrajdane na malak semeen xotel v tozi raion! Blagodaria vi!!!

 15. Reply
  Ивайло Янков 23.06.2010 at 16:20

  Здравейте Петър,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“, Мярка 312. Община Антоново е приоритетна за програмата.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 16. Reply
  Тончо Петков 23.06.2010 at 14:55

  Здравейте, имота който имам попада в общините, които кандидатстват по 312 програма.От Пловдив съм, към коя фирма мога да се обърна за консултация и за изготвяне на документацията за кандидатстване? Благодаря Ви предварително.

 17. Reply
  Петър Димов 06.05.2010 at 15:09

  Здравейте, имам парцел в село Длъжка Поляна, община Антоново, обл. Търговище. Мога ли да кандидатствам по програма за финансиране от ЕС за построяване на къща за гости?

 18. Reply
  Даниела Христова 14.04.2010 at 11:05

  Здравейте,искам да попитам дали мога да кандидатствам за финансиране по някоя от мярките за развитие на селските райони.Обекта е новопостроен(груб строеж с изолация и мазилки и дограма)на 2 етажа -на първия е ресторант а на вториа има хотелска част от 6 стаи.Може ли да се финансира обзавеждането на обекта по програма за развитието на селските райони?
  Благодаря предварително.

 19. Reply
  Ивайло Янков 23.03.2010 at 10:52

  Здравейте Павел,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по Мярка 312 от програма „Развитие на селските райони”, тъй като реализацията на исканата от вас дейност попада в приоритетна община по конкретната мярка.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 20. Здравейте, имам къща в село Дряново, община Лъки. Къщата е не голяма и бих искал да я приведа в приличен вид за посрещане на гости. Моля да ме посъветвате как бих могъл да получа финансиране и дали изобщо мога да кандидатствам за такова?

  Благодаря!

 21. Reply
  Иавайло Здравков 15.03.2010 at 16:41

  Здравейте Делян,

  Община Брезово е разположена в Южен централен регион на България в област Пловдив. Общината се състои от 16 градове и села, както и е приоритетна по програма „Развитие на селските райони”, Мярка 312 и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по нея. Също така Брезово е извън агломерационните ареали на РБ, която ще даде допълнителни 20 точки на вашия проект.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 22. Reply
  Делян Памуков 15.03.2010 at 14:42

  Здравейте,притежавам земя в землището на гр.Брезово обл.Пловдив,която е в гориста местност и граничи с река. Имам идея да построя къща за гости,която да е с максимум 10 двойни стаи,механа и фоайе. Имам възможност и за направа на предварителните разходи по идеята ми. Моля да ме посъветвате как бих могъл да получа финансиране на идеята ми по програмите на Европейският съюз в тази насока. Предварително благодаря.

 23. Reply
  Иавайло Здравков 04.03.2010 at 10:50

  Здравейте Таня,

  Това, не мога да ви кажа, но ако става въпрос за кандидатстване по Мярка 312 може да категоризирате къщата за гости две звезди.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 24. Reply
  Таня Филипова 02.03.2010 at 16:32

  Искам да категоризирам сатаи за гости. Има ли задължителни условия на които трябва да отговарят стаите за да могат да бътат категоризирани? Освен тези, че трябва да има легло,ТV,баня и тоалетна.

 25. Reply
  Иавайло Здравков 26.02.2010 at 12:12

  Здравейте Георги,

  За да сте допустим за кандидатстване по програма „РСР”,Мярка 312 село Одринци трябва да попада под обхвата на Добрич – селска община. Относно изясняване на целия процес от А – Я изисква персонална консултация!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 26. Reply
  Георги Атанасов 25.02.2010 at 21:38

  Притежавам дворно място 1200 кв.м. и къща в строеж на два етажа в с.Одринци,общ.Добричка, като искам да развивам туризъм. Селото е известно с най-големия язовир в региона и горските масиви около него, въпреки че се намира в долина. По тази причина считам че ще бъде привлекателно място за туристите, но само със собствени средства това ще е трудно.Иначе имам достатъчно идеи за развитието на туризма в района.Не знам какви са шансовете да участвам в проек за финансиране, но много ми се иска да ми бъде разяснена ситуацията около кандидатстването, евентуалното одобрение и последващите действия с финансиране и приключване на проекта.

 27. Reply
  Иавайло Здравков 24.02.2010 at 14:26

  Здравейте Елица,

  За съжаление село Синеморец е изключено за финансиране по програма „Развитие на селските райони” и Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 28. Reply
  Елица Мингова 24.02.2010 at 13:51

  Здравейте,
  аз съм с готов проект одобрен от общината за строеж на три-етажна Къща за гости с магазини на партерно ниво. Тъй като парцела на който ще се разполага къщата се намира в село Синеморец, можете ли да ми кажете какви са шансовете да получа финансиране за този район, тъй като там определено има презастрояване.

 29. Reply
  Иавайло Здравков 02.02.2010 at 13:34

  Здравейте Дафинка,

  Община Брацигово е приоритетна община по програма „Развитие на селските райони” Мярка 312, 311 и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по нея. Но имате предвид, че без пари няма да стане. Ще има предварителни разходи, които ще трябва да направите.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 30. Reply
  Дафинка Костадинова 01.02.2010 at 17:11

  РЕМОНТИРАМ /строя/ къща, но съм безработна и искам ако е възможно да участам с проект, за да използвам помощ от финанси, но с цел да развивам туризъм и аз да живея в нея, щото нямам друго жилище,пък и в района ни няма други възможности за работа. Района ни е най-екологочно чистия в Европа – Равногор, Розово, Брацигово.

1 2

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0