Какво означава Стандартен Производствен Обем (СПО) и как се прилага

През стария програмен период 2007-2013 размерът на стопанството се изчисляваше във вече познатите ви икономически единици, като това касаеше най-вече кандидатите по програма „Млад фермер“  и тяхната допустимост. През новият програмен период в „Програма за Развитие на Селските Райони 2014-2020“ се въведе нова мерна единица за икономически размер на земеделското стопанство – Стандартен Производствен Обем (СПО), което по дефиниция означава стойността на продукцията, която отговаря на средната стойност за даден район за всеки земеделски продукт.  Тази дефиниция обаче не говори нищо на 90% от земеделските производители и желаещите кандидати по Европейските програми. В този материал ще се опитаме да дадем малко по-ясна дефиниция на Стандартен Производствен Обем на стопанството, как се прилага и по кои програми ще е важен този показател.

Какво е СПО?

На практиката със СПО в новият програмен период 2014-2020 ще се изчислява какъв размер е Вашето стопанство. Това е аналогия на размера на икономическите единици от предходните програми. Стопанствата условно се разделят на две групи:

 1. Стопанства със стандартен производствен обем (СПО) от 2000 до 7999 евро
 2. Стопанства със стандартен производствен обем (СПО) над 8000 евро

Важно: СПО не включва директните плащания, данък добавена стойност и други данъци. СПО се изчислява на базата на средни цени за земеделска/животинска продукция – на годишна база или за период по таблица, предоставена от Министерство на земеделието на абсолютно същия принцип, по който се изчисляваха икономическите единици преди.

Целта на това разделение е определяне на допустимостта на кандидатите по различните програми, както и възможността на малките фермери (с малки стопанства) да кандидатстват при много по-облекчени условия през новият програмен период.

Важно: Всяка земя, която ще се взима предвид при определяне на първоначалните минимални СПО ще трябва да се а е с представен документ за собственост и/или договор за аренда/наем с минимален срок от 5 години.

По кои мерки ще бъде приложим СПО

По същество мерките по които ще бъде приложим СПО са мярка 4.1 (старта 121), мярка 6.1 (старата 112 – „Млад фермер“), мярка 6.3 – стартова помощ за развитие на малки стопанства и мярка 6.4 (Старата 311).

Пример с малко стопанство

Ако искате да създадете малко стопанство например като малка овощна градина или малък животновъден обект, където разходите за създаването на това стопанство няма да са над 15 000 евро вие сте  допустим кандидат по мярка 6.3 – стартова помощ за развитие на малки стопанства. Условията на които трябва да отговаряте са:

 1. Да сте регистриран земеделски производител
 2. Икономическият размер на стопанството да бъде от 2000 до 7999 евро. В зависимост от културата или животните, които искате да отглеждате, трябва да се сметне необходимата площ или брой глави, които отговарят на минималния като допустимост размер от 2000 евро.
 3. Кандидатите трябва да са получили минимум 33 % от общия доход за преходната година от земеделски дейности.

Пример с голямо стопанство

Ако искате да създадете по-голямо стопанство  например като овощна градина със сондажи, капково напояване, ограда, техника за обработката и пр.,  където разходите за създаването на това стопанство ще надвишат 80 000 – 100 000 евро, тогава за Вас най-добрият вариант е мярка 4.1. За да сте допустим кандидат по тази мярка трябва да отговаряте на следните условия:

 1. Да сте регистрирани земеделски производител
 2. Стандартен Производствен обем  (СПО) на земеделското стопанство да бъде не по – малко от 8 000 евро
 3. Юридическите лица да са получили доход за предходната година от земеделски дейности и/или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ

Важно: Условията за СПО на земеделското стопанство от минимум  8 000 евро не се прилагат за кандидати, регистрирани до 1 година преди датата на кандидатстването, изпълняват проекта си в селски район и в едно от следните направления: животновъдство, плодове и зеленчуци, производство на  етерично – маслени и медицински култури  и производство на технически култури.

[button link=“https://finansirane.eu/?page_id=6185″ variation=“green“]СПО Калкулатор[/button]

 

6 Comments
 1. Здравейте, имам 40 декара сливи и искам да си купя техника? Може ли да участвам 4.1
  Каква е комисионна? Как се заплаща- на какви вноски.Примерно проекта ми е е 50000 лева

 2. Reply
  Крум Петров 31.05.2020 at 11:35

  Имам 10 дка земя.Искам да засадя череши.Виждам от калкулатора, че са ми необходими минимум 30 дка.
  Могат ли да бъдат на различни места?
  Правилно ли съм определил декарите?Защото ми се виждат много за минимум 2000 евро.

 3. Reply
  Милен Ганев 23.01.2017 at 15:34

  С гъба Кладница, може ли да се участва?

  • Здравейте,
   бихте могли да покриете изискванията за СПО както с гъба кладница, така и с гъба – култивирана печурка, като за:
   – мярка 4.1.2 ще са Ви е необходимо СПО в границите от 6000 до 7999 евро, което прави от 515 кв. м до 680 кв. м култивирани гъби кладници; от 235 кв. м до 300 кв. м култивирани печурки;
   – мярка 6.1 (млад фермер) Ви е необходимо СПО в границите от 8 000 до 16 000 евро, което прави почти двойни на горе изложените стойности.

 4. Reply
  Александър Т. 23.12.2016 at 12:48

  Така и не разбрах.. за 10 декара насаждения с орехи колко е субсидията ?

 5. Reply
  ангелова 19.03.2015 at 18:37

  В коя нормативна уредба от ПРСР е визирано, че СПО на земеделското стопанство от минимум 8000 евро не се прилага за кандидати , регистрирани до 1 година преди датата на кандидатстване , изпълняват проекта си селски район и в едно от следните направления: животновъдство, плодове и зеленчуци, производство на етерични масла и медицински култури и производство на технически култури?

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0