Какъв ще е бюджетът на ОСП след 2020 г. ще се разбере в края на тази година

Само по ОСП след 2020 г. тематичните работни групи по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще са 53

„Земеделските производители трябва да излязат на преден план, а не министерството или министърът. Те са важните хора в държавата, защото създават продуктите, които изхранват населението“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който заедно с министъра на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова, откри дебат на тема: „ОСП след 2020 – Изборът на България“, в Пловдив.

Министърът обясни, че за да се начертае във времето по-ясна и перспективна европейска обща селскостопанска политика за земеделския бранш, изключително важен е начинът на финансиране, който предстои да се обсъжда. „За нас като правителството, като част от което е Министерството на земеделието, е изключително важно да усетим пулса, желанието и приоритетите на реалните потребители на тези европейски фондове“, подчерта министърът на земеделието.

Румен Порожанов допълни, че е стартирал дебат на ниво ЕС с първия въпросник. Подадени са над 350 хиляди предложения, като най-много са от Германия – 46%, от Франция и Италия – 15%, а от България са близо 1000. „Въпросникът ще бъде анализиран, обобщен и се очаква през месец юли еврокомисарят по земеделието да обяви резултатите и да излязат първите насоки”, каза още той. По думите му дебатът в България започва навреме и той ще продължи и след като Комисията даде съответните насоки. Същинската работа по новата ОСП ще се проведе след септември и по време на българското председателство на ЕС.

Най-важният документ е многогодишната финансова рамка на следващия програмен период, от която ще се разбере какъв процент от общия бюджет на ЕС ще бъде насочен към земеделските фондове. В момента той е около 40 на сто от целия евробюджет. Със сигурност средствата ще бъдат по-малко заради напускането на Великобритания, която до момента е внасяла около 6 млрд. евро. Многогодишната финансова рамка ще бъде определена към края на тази година или в началото на 2018 г., посочи пред журналисти Порожанов.

„Не съм революционер, но съм практичен човек, който се стреми да направи администрацията работеща и нямам съмнения че това ще се случи“, категоричен бе министър Порожанов. Имало и затлачени проблеми, за които решенията ще бъдат трудни.

„Само по ОСП тематичните работни групи, които ще ръководи българското председателство през 2018 г. са 53“, съобщи министър Лиляна Павлова. В дискусиите участваха представители на Европейската комисия, Естония, Холандия, Австрия и Италия. Организатори на семинара са Института за агростратегии и иновации, както и „ИнтелиАгро“. През септември и ноември ще има още две събития по темата.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0