Как успешно да финансираме проекти за енергийна ефективност и възобновяема енергия

Един от основните проблеми за реализацията на проекти в областта на зелената енергия е липсата на финансови ресурси. Върху тази гореща тема ще е фокусът на предстоящия Конгрес за енергийна ефективност и възобновяема енергия, който ще се проведе от 28-ми до 30-ти март в ИЕЦ, София. Организаторите от Виа Експо и тази година са подготвили интересна програма, в която ще се включат лектори от 18 държави.

Президентът на Европейската федерация за възобновяема енергия (EREF) Райнер Хинрихс-Ралвс ще открие сесията „Финансиране на проекти за ЕЕ и ВЕИ“. Той се направи преглед на Пътната енергийна карта 2050 г. и ще обърне внимание на бъдещите инфраструктурни предизвикателства, ролята на интелигентните преносни и разпределителни мрежи, както и на силните национални политики за ускоряване на производството на зелена енергия. В панела “Финансиране на ВЕИ проекти” (заеми и привлечен капитал) участие ще вземат експерти от Уникредит Глоубъл Лизинг (Австрия), ЕксимБанк (САЩ), European Investment & Partners (Полша) и др. Те ще дискутират темите за публичните пазари, как те могат да задоволят нуждите от заеми и привлечен капитал и отражението на кризата върху финансовите условия. Приложими ли са вече PV системи без „зелени“ тарифи? Отговор ще даде Деян Марселя от SEC Sustainable Energy Concepts, Австрия. Акцент в програмата ще бъде и проблемът с финансиране на ЕЕ в строителството. Роб Коол от Холандската агенция ще се спре върху дългосрочните споразумения като инструмент за ЕЕ в промишлеността. Делегатите ще научат за евентуалните пречки, ролята на кредитните линии и какви банкови гаранция могат да се използват. За схемите за финансиране на инфраструктурните проекти за получаване на енергия от отпадъци ще говори Найджъл Маттравърс от Grant Thornton, Великобритания.

[box_light]За първи път в рамките на събитието ще се проведе дискусионният форум „Фотоволтаиката – индустрия на кръстопът”, организиран от Виа Експо и pvXchange. Според изпълнителния директор на компанията за Югоизточна Европа Георг Урбан през следващите години ще станем свидетели на съществени промени в сектора – концентрация и консолидация, в резултат на която ще останат само 15-20 силни марки.[/box_light]

На паралелната изложба ще бъде показано изключително разнообразие от продукти и технологии от компании от 30 държави. Очаква се събитието да привлече интереса на над 7 000 посетители от България и Европа. Те ще имат възможността да се запознаят с новостите в областта на енергийната ефективност, системи за производство на соларна, вятърна, хидро-, био- и геотермална енергия. Демонстрирани ще бъдат и ‘зелени’ превозни средства – автомобили, скутери и макет на соларен самолет.

Паралелно ще се проведе Конференцията и изложбата за управление на отпадъци и рециклиране ‘Save the Planet’.

За повече информация – www.viaexpo.com

 

2 Comments
 1. Reply
  Георги Георгиев 19.06.2012 at 20:18

  имам земеделска земя обработваема.мога ли да я превърна в фотоволти4на централа? Ако мога откъде трябва да запо4на .

  • Reply
   Ивайло Янков 20.06.2012 at 10:24

   Здравейте Георги,

   Моля да обърнете внимание на следния материал: https://finansirane.eu/?p=3258 в него е са описани всички изисквания относно изграждането на фотоволтачина централа.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0