Къщи за гости по мярка 6.4 ще са допустими само в туристически райони

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бе темата, по която земеделският министър Десислава Танева говори днес на Международния икономически форум в Ямбол.

Министърът посочи, че мярката за малките стопанства 6.3 ще бъде отворена от 4 юли до 12 август с бюджет 30 млн. евро.

Не е предвидено тази година да се отвори прием по подмярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“, каза Танева. Тя обеща обществен дебат за допустимите по тази мярка инвестиции. Проекти за къща за гости ще бъдат допустими, само когато районът, в който се израждат е с основен поминък  алтернативен  туризъм, съобщи министърът.  Тя допълни, че мярка 6.4 предлага много възможности за всеки друг вид бизнес и услуги в производство в селските райони, които са неземеделски дейности. Според нея трябва да се дадат възможности за създаване на заетост и икономика, различна от земеделската в тези райони.

Все още не е ясно кога ще бъде отворена за втори прием мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Комуникацията с Европейската комисията продължава, за да бъде пусната, включително с разходите за напояване. Министър Танева съобщи, че предстои да се проведе поредната видео-конферентна връзка с ЕК на тази тема и след това ще последва обсъждане с бранша. След този диалог ще се реши и в какво време и обхват да бъде отворен следващият прием по мярката, с целия наличен бюджет за програмния период, предвид огромния интерес.

Министър Танева обясни, че 32% от общия бюджет на Програмата е насочен за мерки за земеделие и преработка, и мерки за бизнеса, за агроекология и климат са предвидени 27%, а  за публична инфраструктура –  25 %.

„Още една допълнителна възможност за подкрепа на инвестициите на частния сектор е също Подходът „Лидер“, който е с бюджет 131 млн. евро“, допълни министърът.  „Надявам се, че този бюджет ще бъде управляван по най- добрия начин и условия, така че да се подкрепят предприятия, оператори и земеделски производители, които могат да бъдат устойчиви и ефективни на пазара“, каза още Танева.

Тя поясни, че през септември се предвижда прием по мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Наредбата е предмет на обществен дебат.

2 Comments
  1. Отново правилата ще бъдат публикувани в последната минута. Но това е демократично: Бяха предоставени за обществено обсъждане. Проба, грешка, хаос – няма такива работи

  2. Поредната глупост която може да направи правителството , какво правят всички граждани които са направили проекти и са дали една купчина пари на проектанти и консултанти кой ще им ги върне ? И нима навсякъде в България не може да има селски туризъм?

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0