МЗХ предлага увредената борова дървесина за 1 лев/кубик

георги костовПрез тази година за местното население се намалява цената за добитата увредена дървесина за огрев от 3 на 1 лв. за кубически метър спрямо миналата година. Решението за това е част от мерките за справяне с проблема с короядите по иглолистните дървета в кампанията „Съхраняваме гората на предците“. Тя бе представена вчера в Смолян от зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов.

Повод за инициативата на Министерството на земеделието и храните е тревожното състояние на боровите гори в страната. Голяма част от иглолистните насаждения са създадени през втората половина на миналия век с цел да се намали ерозията и да се подобри водоохранната функция на горите, припомни Костов. Те са извън своя естествен ареал и по тази причина са податливи на нападение от вредители и последващо съхнене, както и на влияние на различни абиотични фактори. Поразената дървесна растителност създава висока опасност от пожари, беше подчертано по време на дискусията.

Изготвен е план с мерки, които трябва да се вземат на територията на областите Смолян и Кърджали, където има най-много поразени насаждения. 80% от повалената дървесина през март 2015 г. от снеголом, е извлечена, като към момента са отложени редовните сечи и с предимство се извършва почистване и извличане на останалата паднала дървесина.

горски пътОпределени са критериите за наблюдение на поразените площи. Създадена е организация чрез Регионалните дирекции по горите да се изготвят предписания на собствениците на частни и общински имоти, където има налична пострадала дървесина за необходимите мерки. В случай, че собствениците сами не могат да извършат необходимите действия, могат да сключат договор с ЮЦДП. Намалени са административните срокове за извличане на падналата дървесина. Изготвени са инструкции до РДГ, териториалните поделения на държавните предприятия, Асоциациите „Общински гори” и „Горовладелец”.

Главен Комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН към МВР заяви, че приветства усилията за съвместно решаване на проблема с корояда, който създава висока  опасност от пожари. Той акцентира върху необходимостта от създаване и поддържане на горска пътна мрежа и необходимостта от поддържане на  широки просеки в горите, които да създават сигурна преграда пред пожарите.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0