Министър Бозуков пак поправи заповедта за мерки 10 и 11

Земеделският министър Христо Бозуков издаде нова заповед, с която поправи за втори път заповедта от 28 февруари, с която забрани нов прием по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“. Новата заповед разширява възможностите за кандидатстване на бенефициенти, което тепърва ще поемат 5-годишен ангажимент. Тя е издадена на 13 април, но едва снощи бе публикувана на сайта на министерството. 

Коригираната заповед гласи, че през Кампания 2017 ще се приемат заявления по мярка 10 за поемане на нов ангажимент по направленията пасторализъм, опазване на застрашени от изчезване местни породи животни и новото – за „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“.

Другата новост по мярка 10 касае животновъдите, които са имали намерение за пръв път да заявят пасища по мярка 10. Според заповедта се допуска поемане на ангажименти по направление „Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС) чрез паша“ до размера на декларираните площи за Кампания 2016 по сходното направление по мярка 214. Новото в тази заповед е, че по същото направление се допускат нови кандидати, чиито заявления ще бъдат приети, ако преди това те дадат писменото си съгласие, че ще участват под условието, че ще получат финансово подпомагане само ако има достатъчен финансов ресурс за обезпечаване на многогодишните ангажименти по мярка 10 от ПРСР.

Според заповедта, нови кандидати за подпомагане по мярка 11 се допускат само в направлението „Плащания за поддържане на биологично земеделие“. Заявяването на постоянно затревени площи като биологични е позволено на нови кандидати само ако отглеждат биологични животни. И тук кандидатите ще трябва да дадат писменото си съгласие, че ще получат субсидиране само при налични по мярката средства.

Участието под условие по двете мерки може да бъде одобрено само ако ДФ „Земеделие“ предостави данни, че има наличен финансов ресурс за 5-годишните ангажименти на новите бенефициенти.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0