Министър Порожанов иска нормативни промени за включването на 62 нови ракетни площадки

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска от Министерския съвет да одобри навреме промяна на Постановление №44/2010 г., което определя зоните на въздушното пространство, в които се ограничана въздухоплаването. Министърът има намерение селскостопанската територията, която се защитава от градушки, да бъде разширена още тази година с 62 нови ракетни площадки, а за целта постановлението трябва да бъде променено.

В мотивите си към премиера министър Порожанов посочва, че съгласно стратегията за противоградова защита предстои да бъдат пуснати от тази година новите ракетни площадки, а от догодина да се приложи и самолетния способ в борбата против градушки.

Действащите към момента площадки са с точно определени географски координати, които са подробно описани в Постановление № 44. До момента за въвеждане в експлоатация на новите 62 площадки са извършени всички необходими действия по предоставяне на права на управление и са определени точните им координати. За да бъдат въведени в действие през активния сезон по градозащита, е необходимо тези координати да бъдат включени в списъка на чл. 3, ал. 1 от Постановление № 44 на Министерски съвет от 2010 г., пише в мотивите Румен Порожанов.

Министърът настоява промяната на норматива да бъде извършена в максимално кратки срокове, тъй като след влизане в сила на тези изменения, те трябва да бъдат вписани в ежегодния бюлетин Aeronautical Information Publication (AIP), издаван от Международната организация за гражданска авиация, който се публикува през месец март всяка година, за да влезе в сила от месец юни на съответната година.

В случай че новите площадки за противоградова защита не бъдат включени в бюлетина AIP, те няма да бъдат въведени в експлоатация през 2018 г., а това от своя страна ще доведе до компрометиране на противоградовата защита, предупреждава Румен Порожанов.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0