Младите стопани доказват до 1 декември, че са обучени. Производителите на памук – че има на кого да го продадат

До 1 декември кандидатите по Схемата за млади земеделски стопани трябва да внесат в съответните областни дирекции на ДФ „Земеделие“ документи за придобити професионални умения и познания. Според изискването на чл. 15, ал. 1 на Наредба 3 младите стопани представят документи за завършено средно и/или висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или за икономическо образование със земеделска насоченост. Придобити професионални умения и познания се доказват и с удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за получена степен на професионална квалификация в областта на селското стопанство.

Фонд „Земеделие“ напомня на младите земеделски стопани, че документите, издадени от висши учебни заведения, трябва да бъдат от акредитирани ,институции. Предоставените документи за завършен курс трябва да бъдат от центрове за професионални обучения, които имат лиценз да провеждат обучения. Допустими са и документи за извършено обучение по мярка 111.

памук

Отново до 1 декември земеделските стопани,кандидатствали по схемата за Специално плащане за памук, трябва да предоставят в съответната областна дирекция на Фонда сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция от памук. Изискването е записано в разпоредбите на чл. 17, ал. 2 на Наредба 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Според последния оперативен анализ на МЗХ заетите с памук площи са с около 700% повече спрямо 2014 г., причина за което е допълнителното подпомагане за тази култура по директните плащания. През 2015-а са засети 18 076 декара с памук, от които са реколтирани към 26% или 480 декара при среден добив 84 килограма от декар. За миналата година липсват данни. У нас памук се отглежда в района на Чирпан.

Бюджетът за подпомагане на производителите на тази техническа култура е 2 345 603 евро. Ставката на хектар е в размер на 702 евро.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0