Надеждни финансови източници за ЕЕ и ВЕИ проекти

Бизнесът се нуждае от свежи пари, за да може да реализира своите ЕЕ и ВЕИ проекти. Темата е изключително актуална и е сред основните акценти на тазгодишния Конгрес за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, който ще се проведе в периода 13-15 април, ИЕЦ – София, паралелно на традиционната вече изложба за ЕЕ и ВЕИ за региона на Югоизточна Европа.

Един от надеждните финансови инструменти е ELENA (European Local Energy Assistance). Тя е инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за безвъзмездно финансиране на местни и регионални власти при подготовката на инвестиционни програми за ЕЕ и ВЕИ. ELENA може да покрие до 90% от разходите за техническа помощ за подготовка на инвестиционните проекти в общините.  Лойд Стивън, France in Motion, Германия ще разкрие възможностите на публично-частните партньорства. Този модел дълго време “страда” поради недостатъчна информация. Подходът се използва за ускоряване  на инвестициите чрез създаване на Зеления инвестиционен фонд за Югоизточна Европа, иницииран от Европейската инвестиционна банка и KfW.  За пет годишен период се предвижда обемът на инвестиции да достигне 400 милиона евро.

Мартин Майер от австрийската UniCredit Leasing S.p.A. ще представи дейността на групата, която е финансирала вятърни паркове в Румъния, България и Турция.

В рамките на програмата ще бъде презентирана концепцията за интегриране на критериите  околна среда, обществена дейност и корпоративно управление в инвестиционните практики. Мат Кристенсен от EUROSIF (Европейски форум за устойчиви инвестиции), Франция, ще направи преглед на развитието на този вид инвестиции. Делът на институционалните инвеститори, който включва обществените пенсионни, застрахователни и университетски фондове, е около 92 %. Според последните проучвания, обаче, тенденцията е към нарастване броя на дребните инвеститори. Други източници са структурните фондове и Програмата за развитието на селските райони.

На 14 април стартира бизнес форумът „Солар Балкани”, организиран от Виа Експо и SolarPV.TV. Той ще разкрие възможностите за инвестиции за производство на соларни устройства и централи в региона на Югоизточна Европа, които ще осигурят развитие на нова индустрия и работни места. В същия ден ще се проведе сесията „Eнергия от отпадъци”. Аудиторията ще се запознае с модерни технологии за оползотворяване на отпадъците и използването на техните високи енергийни стойности. Все повече чуждестранни общини се насочват към тези практики с доказан екологичен и икономически ефект.

Във форума ще участват над 34 лектори от 17 държави. Другите застъпени теми са: електричество от ВЕИ, енергийна ефективност и децентрализирана енергия, интелигентни преносни мрежи.

Няколко месеца преди началото на събитието голяма част от изложбената площта е резервирана за групови участия от Австрия, Китай и САЩ и от водещи компании от над 10 страни.

Паралелно събитие: Save the Planet – международна конференция и изложба за управление на отпадъци и рециклиране

За повече информация: www.viaexpo.com

1 Comment
  1. Reply
    станислав стоянов 13.02.2011 at 16:39

    Винаги с интерес следя развитието на въпросите по ВЕИ.Искам да участвам в такива проекти, защото това е бъдещето…за всички които живеем на тази планета.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0