На годишна база най-поскъпналата аграрна стока е ечемикът – плюс 40%, най-поевтинели са ябълките – минус 25,6%

В рамките на последната седмица средните цени на едро на повечето наблюдавани плодове и зеленчуци на тържищата в страната отбелязват повишение от 0,6% (десертно грозде) до 5,6% (зелен пипер). Намаление се отчита единствено при цената на оранжерийните домати (с 1,3%). Средната цена на едро на червения пипер остава непроменена, се съобщава в последния оперативен анализ на МЗХГ с данни до 23 ноември 2018 г.

Средните цени на едро на картофите и зеления пипер са с по около 19% по-високи спрямо отчетените по същото време на миналата година. При червения пипер и оранжерийните домати също се отчита поскъпване на годишна база, но по-умерено, съответно с 6,4% и 8,9%. Единствено ябълките се предлагат на по-ниска цена – с 25,6%.

Към 21 ноември 2018 г. се регистрира седмично повишение на средните изкупни цени на пшеница и царевица (в рамките на 0,9% – 2,3%) и същевременно леко понижение на тази на слънчогледа – с 0,2%. Средно за страната, изкупната цена на ечемика остава на ниво от предходната седмица.

Изкупните цени на пшеницата и ечемика продължават да се движат значително над нивата отпреди една година – с между 24,4% и 40%. При царевицата също е налице поскъпване на годишна база, но много по-слабо – с 1,9%, докато слънчогледът се търгува с 5% по-евтино.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0