Неблагоприятният климат влошава реколтата от царевицата и увеличава нейните котировки

Неблагоприятните климатични условия през това лято намалиха драстично добивите на зърнените култури в много страни от Европа, което се отрази и на борсовите цени в световен мащаб, съобщават от Националната служба за съвети в земеделието.

Миналия четвъртък слух за възможно ембарго върху износа на украинска пшеница доведе до драстичен скок в цените на френската. Тази новина беше отречена ден по-късно от правителството на Украйна и отговорът на борсите не закъсня. Отчетен беше спад в котировките. В страната очакват реколта, близка до прогнозираните стойности, а именно около 24 млн.тона. Предварителните анализи показват, че хлебната пшеница може да достигне 55 % от общото количество, а останалите 45 % да са фуражна.

Според специалисти е напълно възможно тенденцията за повишение на цените да се запази заради по-ниските добиви на пшеница в Европа. Тази година Австралия също беше засегната от сушата и реколтата й няма да достатъчно голяма.

У нас житото пострада значително заради дъждовете, но пък те спомогнаха за увеличение на добивите от царевица. Други европейски страни не биха могли да се похвалят с това, тъй като там сушата съсипа и реколтата от тази култура. За сега търсенето на царевица расте, а също и цените, което обещава добри печалби за родните производители.

Според анализатори предварителните прогнози за повишаване на цените на царевицата може да се окажат точни, тъй като в световен мащаб се наблюдава спад на запасите с около 18 %, което е близо 168 млн. тона.

 

Реколтата от царевица е по-слаба не само заради високите температури и необичайно дългата суша, но и заради намаляването на засетите площи в страни като Украйна, САЩ и Мексико. Все повече културата се използва в етаноловата промишленост, което на свой ред обуславя допълнително увеличение на търсените количества.

В Аржентина се очаква заетите със соеви култури площи да се увеличат за сметка на тези с царевица.

Липсата на влага и високите температури по време на цъфтеж на културата са причина във Франция състоянието на реколтата да се влошава все повече.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0