ОП „Развитие на човешки ресурси“ 2014-2020 стартира

ОП “Развитие на човешките ресурси” е първата оперативна програма, която стартира в България за новата финансова рамка 2014 – 2020 г. на Европейския съюз.

Tя е одобрена от Европейската комисия на 28 ноември 2014 г. В рамките на новия програмен период са осигурени 2135 млн. лв. за разкриване на нови работни места и укрепване процеса на социално сближаване в България.

Чрез средствата:

 • ще се повиши квалификацията на около 100 000 души
 • ще се осигури заетост на 28 000 души
 • 17 000 младежи ще бъдат подпомогнати в процеса на търсене на работа
 • 160 000 души ще се възползват от учене през целия живот
 • ще подпомогне достъпа до здравеопазване на хората с увреждания.

За разкриването на нови работни места и осигуряване на по-висока и по-качествена заетост са предвидени 59% от бюджета на Програмата, с което ще се постигне заетост на продължително безработни и неактивни лица на възраст между 34-50 г., на лица с ниско образование от всички възрастови групи, както и на лица над 54 г.

Предприятията ще бъдат подкрепени за адаптиране на човешките ресурси в приоритетни за страната отрасли, като се осигурят инвестиции за подобряване на условията на труд и организацията на труда. За намаляване на младежката безработица са предвидени около 235 милиона лева по инициативата „Младежка заетост“ за реализиране на мерки за устойчива интеграция на пазара на труда на младите хора между 15 и 29 г., които не са нито в заетост, нито в образование или обучение.

За намаляване на високия риск от бедност и социално изключване са отделени 31% от бюджета на Програмата. Те ще бъдат насочени към хората с увреждания, осигуряване на по-високо качество на живот на децата, на маргинализираните общности като ромите. Ще се осигури предоставяне на услуги за социално включване и здравеопазване за хора с увреждания над 18 г., както и за лицата над 65 г., които са в невъзможност за самообслужване.

Близо 86 млн. лева ще бъдат използвани за модернизиране на публичните политики в сферата на социалното включване, здравеопазването, недискриминацията, равните възможности и условията на труд.

източник: www.ophrd.government.bg

[signoff]

5 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 18.03.2015 at 9:26

  Здравейте отново,
  След март месец тази година ще отвори мярка 4.1 която е за земеделски дейности.

 2. G-N ZDRAVKOV IZVINQVAM SE ZA MOITA NE-KOMPETENTNOST S ZADAVANETO MI NA VAPROSA I VI BLAGODARQ 4E MI ODGOVORIXTE. NO AZ NE ZNAEX 4E V SEKTOR ZEMEDELIE IMA OGRANI4ENIE V VAZRASTA. VAPROSA MI E SLEDNIQ. AZ SAM INVALID S 100 PROSENTA INVALIDNOST. S PRAVO NA RABOTA. IMA LI PROGRAMI ZA FINANSIRANE SLED MART MESES 2015 GODINA. BLAGODARQ VI PREDVARITELNO. I SE IZVINQVAM O6TE VEDNAJ

 3. IMA LI DRYGI DATI ZA FINANSIRANE NA PROEKTI SLED MART 2015 GODINA. I AKO IMA MOJETE LI DA SE IZGOTVI PROEKT. INVALID SAM S PRAVO NA RABOTA 51 GODI6EN. BLAGODARQ VI PREDVARITELNO

 4. Reply
  Стоянов 02.02.2015 at 18:16

  Здравейте г-н Янков имаме малко семейно предприятие в с. Веселие занимаващо се с производство на кулинарни продукти,четири от работниците са от съседни села и транспортирането им до работното място е доста неудобно ,има ли възможност да какндидатстваме по ОП Развитие на човешките ресурси.
  Благодаря ви и успех!

  • Reply
   Ивайло Янков 04.02.2015 at 15:11

   Здравейте г-н Стоянов,
   Моля посочете за какво точно искате да кандидатствате, тъй като нестава ясно!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0