Организациите на производители могат да получат до 1.5 млн. евро

Насърчаването на развитието на сектор „Плодове и зеленчуци“, включително чрез осигуряване на допълнително финансиране, е приоритет на Министерство на земеделието и храните.  Ефективен инструмент в общата организация на пазара на селскостопански продукти  е мярката за подпомагане на организациите на производители, съобщи по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който продължи до късно вчера, земеделският министър Христо Бозуков.

Експерти от министерството обясниха механизма на финансиране на оперативните програми и подчертаха, че размерът на помощта от Европейския фонд за гарантиране на земеделието е до 4,1% от стойността на предлаганата от организациите на производителите продукция на пазара. Този нисък размер на подпомагане е крайно недостатъчен, за да мотивира производителите на плодове и зеленчуци в страната ни, защото ниските цени на националния пазар и малкият размер на стопанствата водят до ниска стойност на реализираната продукция.

Затова през 2016 г. в Наредба №11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми, беше уредена възможността за допълнително национално съфинансиране. Националната финансова помощ може да бъде до 80 % от средствата, набрани от членовете или от самата организация на производителите (собственото участие), но не повече от 25% от годишната стойност на реализираната на пазара продукция и не повече от левовата равностойност на 1 500 000 евро.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0