Пет точки допълнително ще получат проекти по мярка 4.2, подадени от фирми с история

мярка 4.2, преработка на млякоС пет точки допълнително ще бъдат оценени проектите, които ще се подадат при втория прием по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от фирми с 3-годишна история. Целта е да се насърчат фермери и преработватели, до които първото европейско финансиране не е достигнало. Това една от промените, които ще се направят в наредбата за прилагане на мярката за преработване. Тя е предложение на браншовите организации. Таванът за един проект ще бъде намален от 3 млн. на 2 млн. евро.

Нови 5 точки ще се дават и на земеделци, които преработват собствена продукция. Основното изискване обаче е те да поддържат постоянен персонал от минимум 5 души. Това решение е изключително важно за земеделските производители, които смятат да инвестират в складове или техника за първична обработка на продукцията.

Не се променя и досегашната преференция за отпускане на 10 точки за проекти, при които над 65% от преработената продукция е българско производство.

Друга важна промяна са бонус точките, които ще се дават за фирми износителки.

Работната група, която заседава в края на миналата седмица, е решила да се дават по 8 точки за проекти на фирми, реализирали зад граница между 5 и 10 на сто от продукцията си. За износ от 10 до 25% точките нарастват на 10.

По 12 точки ще се дават на фирми, чийто износ варира между 25 и 50%. Износителите с над 50% реализиран износ ще получават по 13 точки.

Тези промени ще бъдат обсъждани и на мониторинговия комитет по програмата, който ще се проведе на 9 декември.

Работната група обаче е отхвърлила предложението на Асоциацията на консултантите по европейски програми да се постави финансов критерий, който да постави бариера пред новите фирми, специално създадени за точене на евросредства.

При първия прием по подмярка 4.2 анализът на Министерството на земеделието показал, че 43 на сто от фирмите са новосъздадени.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0