Повече пари и други стимули за младите фермери след 2020 г.

Обновяването на поколенията в селското стопанство бе във фокуса на неформалната среща на министрите по земеделие в ЕС, което се проведе в София.

В контекста на Общата селскостопанска политика след 2020 бяха обсъдени предизвикателствата, свързани със застаряването на населението, ангажирано със селскостопанска дейност и обезлюдяването на селските райони.

„Обновяването на поколенията е изключително важно за всички земеделски производители в ЕС, за бъдещето на европейския селскостопански сектор и за обществото като цяло. Целта налага търсене на ефективни решения за привличане на младите хора в сектора на земеделието“, заяви председателя на Съвета на ЕС Румен Порожанов.

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган съобщи, че младите фермери са едва 6% от заетите в сектора, а стимулите към тях са под 1%. За следващия програмен период, изготвяйки стратегическите си планове всички държави-членки трябва да предвидят завишено подпомагане за младите. В противен случай стратегическите планове няма да бъдат одобрени, заяви Хоган.

На 21 май т.г. Председателството разпространи документ за структуриране на дискусията, в който, на първо място, е откроена важността на темата за обновяване на поколенията, като същевременно са посочени инструментите за подпомагане на младите земеделски производители, които предлага Общата селскостопанска политика (ОСП) в настоящия програмен период.

В тази връзка е поставен акцент върху необходимостта от повишаване на ефективността и развитието на настоящите прилагани инструменти за подпомагане на младите земеделски производители, в контекста на ОСП след 2020 г., при ясно отчитане на националните и регионални специфики на отделните държави членки.

„Несъмнено, стартирането на дебат по тази тема е необходимо и навременно“, категоричен бе министър Порожанов.

По време на неформалното заседание, министрите за първи път имаха възможност да обсъдят първоначалните законодателни предложения на Европейската комисия за ОСП след 2020 г. Официалното представяне пред Съвета на ЕС ще бъде на последното заседание под българското председателство – 18 юни 2018 г. в Люксембург.

“Вярвам в доброто бъдеще на българското земеделие“, заяви, по време на пресконференцията, европейският  комисар по земеделие Фил Хоган. Той подчерта, че България се е справила изключително успешно с председателството  на Съвета на ЕС.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0