По искане на Европейската комисия МЗХГ променя Закона за подпомагане на производителите

До два месеца след обнародване на закона министерството трябва да подготви наредба за установяване на изкуствено разделяне на стопанствата

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) предлагапромени в Закона за  подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) по настояване на Европейската комисия. Причината е, че е необходимо министерството да мотивира правно отказите за субсидиране там, където има установено изкуствено разделяне на стопанствата. За целта ще бъде създадена наредба за условията и реда за установяване на изкуствено създадени условия по заявления за подпомагане със средства от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Тя трябва да е написана до два месеца от влизане в сила на промените в ЗПЗП. Становища и предложения по проектозакона могат да се изплащат до 27 декември 2017 г.

Промените в закона са предложени заради постъпила в Европейската комисия жалба от български земеделски производители относно приетото българско законодатество за директните плащания и потенциално неспазване на правото на Европейския съюз. В мотивите си министър Румен Порожанов пише, че Европейската комисия е изискала допълнителна информация по въпроса, като е приканила „българските власти да обмислят възможността да разгледат и коментират възможността за промяна на националното си законодателство, с цел осигуряване достъп до подпомагане чрез директни плащания за земеделски производители, и да променят ситуацията по отношение на тези производители, които са изключени от схемите за подпомагане поради формалните изисквания съгласно това законодателство.“ По повод жалбата на наши земеделци, ЕК е стартирала информационна фаза на процедурата по чл. 258 от ДФЕС относно определяне достъпа до директни плащания в Република България, обяснява в мотивите си министърът.

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0