Правителството одобри методиката за изчисляване цената на поливната вода

напоителен каналМинистерският съвет прие днес методика за определяне на цената на услугата „Доставяне на вода за напояване„. Новата ценова политика прилага двукомпонентна тарифа с постоянно компонент – цена на обслужване, покриващ постоянните разходи по доставка на вода на база площ, и променлив компонент – цена на база измерени обеми вода.

С методиката ще се изчислява цена на водата, която да отговоря на изискванията на европейската Рамкова директива за водите. Тя ще се определя от разходи за водовземане, управление и регулиране на водите, разпределение, транспортиране и доставяне на вода за напояване до земеделските стопани. Методиката позволява да се прилагат общи правила и принципи за съгласуваност, прозрачност, устойчивост и финансова достъпност.

Разходите за поливна вода за ориз и за други земеделски култури са в три групи – ако водата се добива с помпа: от дълбочина до 50, до 100 и до 150 метра.

Другият тип разходи са свързани с доставка на вода под напор до желаната стойност на
налягане, съгласно изискването за тръбопроводната мрежа в земеделското стопанство. Те са в две категории: при нисък напор при налягане от 2 до 6 бара; при висок напор при налягане над 6 бара.

Доставчиците на поливна вода ще са търговски дружества с държавно участие и общини, в чийто капитал са включени хидромелиоративни обекти, както и сдружения за напояване.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0