Приемът по новата Програма за развитие на селските райони ще стартира през май 2014

До края на 2013 г. новата Програма за развитие на селските райони ще бъде готова, а през май догодина ще се приемат и първите проекти по нея. Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев отбележи, че новият вариант на програмата е получил одобрението на земеделските производители и ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел през септември.

Според заместник-министърът на теория има възможност да бъдат отворени приеми още през януари, но на първо време приоритет е да бъде завършена максимално пълноценно старата програма. Той изтъкна, че едно от най-важните пера по старата програма е предстоящото изготвяне на проекти за напоителни съоръжения.

Зам.-министър Гечев отбеляза, че въпросът не е просто да се усвояват средства, а да има ефект от тяхното усвояване и да се добавя стойност към първоначалния продукт. Затова в новата програма ще бъде даден приоритет на по-слабите отрасли. Подкрепа ще получат зеленчукопроизводството, животновъдството, етерично-маслени култури и биоземеделието.

Акцент в новата програма ще бъде поставен и върху малките фермери. За тях е предвидена цялостна под-програма с гарантирани бюджети и опростено кандидатстване. Така няма да има състезание за средствата с големите производители, а успоредно се предвиждат и редица законови промени, с които допълнително да се да подкрепят малките производители

Обмисля се и създаването на нов вариант на Гаранционния фонд. Той ще бъде в помощ на усвояването на парите по частните мерки, тъй като една от слабостите на сегашната програма е именно намирането на кредитен ресурс по тези мерки. Като крайната цел е да е налице наистина работеща програма, която да увеличи заетостта на хората в селските райони.

Източник: по материали от страницата на МЗХ, www.mzh.government.bg

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0