Продукцията от пшеница е с 43% по-висока от миналогодишната

По оперативни данни към 5 юли продукцията от пшеница е с близо 43% над отчетената по същото време на 2017 г., а при маслодайната рапица, ръжта и тритикалето се наблюдава още по-съществен ръст на производството – от три до пет пъти. Основен фактор за това е по-ранното прибиране на реколта `2018, съобщат от МЗХГ в последния оперативен доклад.

Към момента, намаление на продукцията на годишна база се отчита единствено при ечемика – със 17,7%, което се дължи както на по-малко реколтираните площи, така и на по-ниския добив.

На този етап средните добиви от пшеница, рапица и тритикале са с между 1,4% и 19,4% под миналогодишните нива, докато този от ръж е с 16,8% по-висок.

Към юли при средната изкупна цена на хлебната пшеница се наблюдава незначително понижение спрямо предходната седмица – с 0,4%, а при фуражната пшеница и ечемика с по 1,1%. От друга страна, изкупната цена на рапицата се увеличава с 1,6% на седмична база. Средните цени на слънчоглед и царевица се задържат на нивата от предходната седмица.

В сравнение със същия период на 2017 г., изкупните цени на царевица, рапица и слънчоглед намаляват с между 1,7% и 5,7%, докато при пшеницата (хлебна и фуражна) и ечемика се отчита повишение, в границите от 2,5% до 13,6%, най-чувствително при ечемика.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0