Проектите за преработка – допустими по ПРСР, ако докажат 40% българска суровина

Проектите по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти“ от новата ПРСР ще дават приоритет на преработката на българска селскостопанска продукция.

Проектите по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти“ от новата ПРСР ще дават приоритет на преработката на българска селскостопанска продукция. В интервю за Националното радио зам.-министърът на земеделието Васил Грудев обяви, че е взето предвид настояване на браншовите организации, с мярката да се стимулира преработката на българска продукция.

Наредбата за прилагане на мярка 4.2 в нейния окончателен вид ще вземе предвид и становището на браншовите организации, най-вече що се касае до суровинната обезпеченост на продукти от нашите български земеделски производители, посочи Грудев: „Ние сме отишли по-далеч от срамежливото предложение на браншовите организации 10% от продукцията, която ще бъде преработвана да бъде от регистрирани земеделски производители. Процентът, който ние залагаме в мярката е 40, т.е. ние отиваме на едно по-сериозно изискване с цел преработваната продукция да бъде родна продукция.“

Това на практика означава, че за да бъде допустим за разглеждане един проект на кандидат по мярката за преработка, то трябва миимум 40% от общата продукция  да бъде или собствено производство, или резултат от договор с регистриран земеделски производител.

Промяната вече е записана в последния вариант на Наредбата, която се очаква да бъде обнародвана в Държавен вестник следващата седмица.

В наредбата няма да бъде включено предложението на браншовите организации – физически лица, регистрирани като земеделски стопани да могат да кандидатстват по мярката за преработка.

Приемът по мярка 4.2 на ПРСР 2014-2020 ще започне в края на месец ноември, каза още зам.-министър Грудев.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0