Променят постановление, за да се открият 32 нови ракетни площадки този сезон

Министерството на земеделието и храните е изготвило Проект на Постановление за изменение на Постановление № 44 от 2010 г., в което са определени забранените, ограничени и опасни зони във въздушното пространство на на страната, в които се ограничава въздухоплаването.

Причината е в намерението на аграрното ведомство да разкрие 32 нови ракетни площадки, които да са готови за предстоящия сезон за борба с градушките. Съгласно стратегията за развитие на защитата от градушки се предвижда разширяване на обхвата на защитата от градушки, който трябва да се простре върху над 90% от земеделските земи на територията. Разширяването ще бъде извършено чрез използване на противоградови ракети и самолетен способ. Самолетният способ се предвижда да бъде въведен през 2018 г. Към момента противоградовата защита се извършва само по ракетния способ. За осъществяване на първия етап от разширяването се предвижда въвеждане в действие на нови 32 ракетни площадки и промяна на местоположението на една.

Действащите към момента площадки са с точно определени географски координати, които са описани подробно в Постановление № 44 за определяне на зоните във въздушното пространство на България, в които се ограничава въздухоплаването.

За да бъдат въведени в действие в началото на активния сезон по градозащита е необходимо тези координати да бъдат включени в списъка на чл. 3, ал. 1 на Постановление № 44. Това от своя страна създава задължение за промяна на нормативната база.

Тази промяна е необходимо да бъде извършена в максимално кратки срокове, тъй като след влизане в сила на тези изменения, те трябва да бъдат вписани в ежегодния бюлетин Aeronautical Information Publication (AIP), издаван от Международната организация за гражданска авиация, който се издава през месец март всяка година, за да влезе в сила от месец юни на съответната година. В случай, че новите площадки за противоградова защита не бъдат включени в бюлетина AIP, те няма да бъдат въведени в експлоатация през 2017 г., а това от своя страна ще доведе до компрометиране на противоградовата защита, пише в мотивите си министър Христо Бозуков. Неговият доклад е публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации за срок от 14 дни

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0