Разяснения по мярка 4.1: Фермерът може да кандидатства с два и повече проекта

Мярка 4.1 ПРСРМинистерството на земеделието и храните публикува нови разяснения за условията по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

От въпросите и отговорите става ясно например, че поливната техника, в това число и помпите, не влиза в групата на земеделската техника.

Друг кандидат се интересува дали би могъл да получи финансира за изграждане на малка мандра към животновъдната му ферма. Отговорът е отрицателен.

Фермер, чиито проект не е достигнал минималния сбор точки при първия прием по мярка 4.1, който беше миналата година, би могъл както да внесе стария и актуализиран проект, така и да направи нов. Няма ограничения, посочват от МЗХ.

Най-много са въпросите, които касаят получаването на допълнителни точки при средносписъчен работен състав от поне 5 човека в последните три години, както и доизясняване на разбирането на министерството за т.нар. инвестиционни разходи, които са не по-малко от 65% от стойността на проекта.

Именно за критериите при оценяване на инвестиционните разходи, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пита дали са допустими за подпомагане разходите, свързани с изграждането на ремонтна работилница, стопанска сграда за прибиране на самоходна земеделска техника, вертикалната планировка и автокантар. Конкретният отговор на тези въпроси дава зелена светлина за изграждането/ремонтирането на ремонтна работилница и автокантар, и отхвърля подпомагане за останалите.

От Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) също питат кои строителни дейности са допустими за финансиране по ПРСР, изброявайки различни опции за подобряване на стопанствата. От отговора се разбира, че изграждането на ведомствена бензиностанция и автомивка няма да бъдат считани за приоритетна инвестиция.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0