Светла Янчева: Директните плащания и обвързаната подкрепа трябва да останат и след 2020 г.

Светла Янчева и председателят на АСПБ Венцислав Върбанов

Светла Янчева и председателят на АСПБ Венцислав Върбанов

„Общата селскостопанска политика трябва да продължи да заема централно място в приоритетите на Европейския съюз и да остане силна и финансово обезпечена“, заяви при откриването на Петата национална среща на земеделските производители зам.-министърът на земеделието и храните Светла Янчева. Срещата, която е организирана от Асоциацията на земеделските производители в България се провежда в курорта Златни пясъци. Доц. д-р Светла Янчева допълни, че от първостепенно значение за България са инструментите, доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, които трябва да останат неразделна част от Общата селскостопанска политика и през следващия период.

„За нас е важно да се предвиди по-висок процент на финансиране за по-слабите региони в Европейския съюз“, каза още тя.

„За 10 години чрез фондовете на Европейския съюз в агросектора влязоха 10 милиарда лева по първи стълб на Общата селскостопанска политика чрез директни плащания и над 6 милиарда и 400 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните , посочи още зам.-министърът. По думите й, инвестициите са повишили жизнеността на стопанствата и са увеличили тяхната конкурентоспособност. „Българското земеделие днес е достоен конкурент в общото европейско семейство – модерно, високотехнологично, отговарящо на съвременните изисквания и стандарти за безопасност на храни и фуражи и хуманно отношение към животните, както и за опазване на околната среда“, каза още доц. Светла Янчева. Тя подчерта, че финансовата подкрепа в рамките на Общата селскостопанска политика е оказала силно влияние върху българския износ на земеделска продукция. Заместник-министър Янчева уточни, че близо 4 пъти е нараснал износът от 2006 г. насам и през последните три години се движи между 7 и 8 милиарда лева.

Заместник-министърът на земеделието и храните пожела успех на участниците в срещата и изрази надежда, че браншът ще продължи да развива партньорски отношения с държавата в името на развитието на българското земеделие и на страната ни.

В рамките на конференцията зам.-министър Янчева се срещна с генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия Йежи Плева.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0