Селските общини могат да получат финансиране по мярка 7.2 за максимум 3 проекта

С приоритет ще са разработките за водоснабдяването и главните улици в селата

Васил ГрудевСелските общини могат да получат финансиране за изпълнението на максимум 3 проекта по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитите на селските райони (ПРСР). Това съобщи по време на петото заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Ограничението върху броя на проектите ще бъде вписано в заповедта за прием. Очаква се тя да бъде издадена в края на август, а датата на отваряне на подмярката да е през септември.

Бе уточнено, че за дейности, свързани със социална, образователна, и културна инфраструктура, в един проект ще може да бъде включен само един обект.

По време на заседанието бяха обсъдени критериите за подбор на общинските проекти. „Всеки един критерий е ясен и точен и ще даде реална представа за това коя инвестиция трябва да бъде подкрепена“, каза зам.-министърът. Той обясни, че за инвестиции за строителство или рехабилитация на нови или съществуващи пътища и съоръжения ще се подпомагат проекти, получили минимален брой от 20 точки. „Най-важният критерий при пътищата е броят на населението, което ще се възползва от подобрените основни услуги и обхвата на териториално въздействие. Следващият по важност  критерий е инфраструктура, обслужваща общини с високо ниво на безработица. Общините от Северозападния район ще получат максимален брой точки за високо ниво на безработица, тъй като в 80 % от тях  е регистрирана над 40 % безработица“ каза още Грудев.

На заседанието баха гласувани и критериите за подбор на проектни предложения за инвестиции за строителство или рехабилитация на нови и съществуващи улици, тротоари и съоръжения към тях. „Приоритет в новия програмен период ще бъдат главните улици в селата“, поясни Грудев. Той каза още, че по подмярка 7.2 ще бъдат изградени водоснабдителни системи. „Тук целта е да се подобри качеството и състоянието на водата на база на конкретния причинител. Ще се дава приоритет на общини, при които водата е замърсена“, уточни той.

На заседанието бяха приети  и критериите за подбор на проекти за изграждане, ремонт и обзавеждане на социални услуги за деца,читалища с обществена значимост, училища и детски градини.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0