След 21 декември ще са ясни санкциите на ЕК към България за прилагане на ПРСР

ЕК, БрюкселСлед 21 декември България ще получи от Европейската комисия протокола от последната среща, по която страната е преговаряла за доказване на финансовите нарушения при усвояването на средствата от европейските фондове. Става въпрос за изпълнението на старата и новата Програма за развитие на селските райони, съобщи по време на последния парламентарен контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

На депутатско питане какъв е планът на страната за недопускане на санкции, Танева посочи, че в хода на дебатите през последните две години са изчистени голяма част от разминаванията, установени при одиторските проверки.

Към днешна дата е приет екшън план и страната е представила всички допълнителни искания за отчетния период. В същото време е разгледан и докладът за последните 3 месеца, обясни министър Танева.

Двете комуникации са обединени в една и на 21 декември 2016 г. предстои среща по въпроса за уравняването на сметките и за приемането на тези доклади.

„Тук спорим единствено и само за размера на санкциите, като тези санкции са значително по-ниски, отколкото са изплатените средства”, посочи Танева. Едната, по която все още върви комуникация, е за 7 милиона евро, а останалата са за 16 милиона евро, като е възможно те да се приемат или да не се приемат. Неофициални източници обаче съобщават, че евроодиторите имат значителни претенции и по изпълнението на общинските проекти.

Според процедурата в 30 дневен срок от последната среща, който изтича на 21 декември, трябва да се получи протокол от срещата и да се види до какъв етап ще се стигне в преговорите и дали ще има приемане на становище на всяка от страните-членки, припомни министър Танева. Българските власти ще продължат да оспорват размера на тези санкциите. До последния ден на моя мандат ще се защитава интересът на държавата, като това е рутинна процедура, припомни Танева.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0