Спират мярка 312 – Слух или не?

Във връзка със слуховете относно временното спиране на Мярка 312 от програма „Развитие на селските райони” искаме да  внесем пояснение.

За да има по голяма ефективност  при оценяването на проектите внесени по Мярка 312 ще се направи следната промяна:

Проектите ще се внасят на различни сесии, това означава следното:

Пример:

Програма човешки ресурси работи на следния принцип: Има 6 оценителни сесии през годината с фиксирани дати. За да мине проект на оценителната сесия на 11 май 2009 трябва да се внесе 15 работни дни преди сесията, т.е. 17 април. През това време тече така наречената административна оценка. Предполагаме, че по 312 времето ще бъде малко повече поради по-голямата документация, която върви към даден проект.
Прилагам линк, за да можете да добиете по ясна представа:
http://www.az.government.bg/EFunds/OPHRD/AP2102/Grafik_OK_2009_AP2102.pdf

ВАЖНО: В буферното време ще могат да се подготвят проектите за следващия етап на внасяне (по примерния модел по горе). По този начин преките бенефициенти ще имат нормално време за подготовка на проектните си предложения

Така, че няма нищо обезпокоително относно спирането на програмата, просто няма такова!!!

По наша информация до момента има внесени 90 проекта за ПВ централа. Повечето от тези проекти най-вероятно ще получат финансиране, ако нямат допуснати грешки при изготвяне на административните документи и са спазили всички изисквания на програмата, като правилно бюджетиране на база оферти според изискванията на програмата, никакъв опит за измама чрез наемане на подизпълнители без нужния опит или свързани лица с бенефициента. Доказан опит на екипа в управлението на подобен тип проекти и много други. Всички тези параметри подлежат на „пасване” с изискванията, но при много строг контрол и правилна консултация от страна на фирмата, която Ви изготвя проекта.

Статията е предоставена от консултантска компания „ЕНПРОМ” ООД

70 Comments
 1. Да не е затворена вече тая тема?

 2. Мен ме интересуват точно етапите на подготовка за кандидатсване по мярка 312. Аз имам имот,който отговаря на изискванията и незнам как да започна – първо трябва да се обърна към енергоснабдяващата компания за проучване на имота ли? И също искам да питам дали има консултантски фирми,на които се плаща след одобряване на проекта за финансиране от евро фондовете?

 3. Благодаря Ивайло, обадих се на посочените телефони и ми казаха, че едва от две седмици има развитие по 312 така,че ще си отчакаме.

 4. Reply
  Ивайло Янков 16.06.2009 at 14:22

  Здравейте Филип,
  Ще започна отзад, напред на вашия въпрос. Опасност няма да свършат средствата, тъй като едно е искана сума общо като цяло, друго е одобрена безвъзмездна сума и нещо съвсем друго е, че една част от тези проекти ще отпаднат има и нещо друго, практиката показва, че доста от одобрените проекти не се изпълняват правилно, което води да неизползване на финансовия ресурс предвиден за тях.
  Дори и да не броим горе изложеното средства ще има, основаното опасение е, че няма да има нужната усвояемост на средствата от евро фондовете.

 5. Reply
  Филип Иванов 16.06.2009 at 12:09

  Здравейте, интересува ме начина, по който ще се избират проектите, при положение, че исканата сума по проекти вече е прехвърлила отпуснатата по програмата. Има ли опасност финансирането да спре още след първия прием на документи?
  Благодаря!

 6. Reply
  Ивайло Янков 16.06.2009 at 11:14

  Здравейте Георги,
  Пробвайте на тези телефони!, все още няма информация относно оценките на проектите внесени по Мярка 312
  02/818 74 74
  02/818 74 35
  02/818 74 33

 7. Здравейте, имали вече яснота по отговорите на проектите по 312. Аз съм го подал на 29.04 и немога да разбера как да си проверя текущотоо състояние на УРН. Няма никакво инфо по сайтовете им. Май покрай тези избори го удариха на уволнение

 8. Reply
  Ивайло Янков 15.06.2009 at 15:09

  Здравейте Марина,

  Разбира се, че имате шанс, тепърва започват нещата, това е основната и единствена програма, която финансира дейности свързани със „Селски туризъм”.

 9. Reply
  Марина Атанасова 15.06.2009 at 14:45

  Здравейте!
  От няколко седмици се запознавам с „мярка 312“ с желание да превърна къща в район от посочените в наредбата в къща за гости. В момента съм на етап избиране на имота.
  Мислите ли, че ама шанс да успея с документи, план и т.н. в срок?
  Разбира се, ще ползвам услугите на консултант и подкрепа от банка.
  Това ли е най-удачната програма, по която да кандидатствам?

  Благодаря Ви предварително! 🙂

 10. Reply
  Ивайло Янков 11.06.2009 at 10:02

  Здравейте Валерий,
  Няма значение дали проекта Ви е за ФВ – Централа или туризъм. Сумата се възстановява, когато проекта бъде завършен, сумата стои като гаранция в банката от която сте вземали кредит. Има фирми, които имат изградени отношения с банките и ако ползвате тях, за доставка и изграждане на централата ще ползвате кредитна лихва между 11 – 12 %, което позволява централата да ги изплаща сама. Имайте предвид, че 70% от кредита ще бъде възстановен от програмата. Ние работим с такива фирми.

 11. Reply
  Валерий Павлов 10.06.2009 at 22:18

  Г-н Янков,

  При проекти за ФВЦ финансирането при одобрен проект също ли става след завършване на всички дейности по проекта? Защото в такъв случай кандидата трябва практически първоначално сам да финансира проекта, например чрез кредит, при което ще са налице сериозни затруднения при обслужването на кредита.

 12. Нямам думи….ццц!

 13. Reply
  Ивайло Янков 30.03.2009 at 8:38

  Здравейте Христо,
  Е в нашия случай не е точно „уж”… За да я публикуваме значи има защо

 14. Reply
  Христо Братанов 29.03.2009 at 11:42

  Държа да ви кажа, че тази информация, която сте публикували в статията съм я чувал преди 6 месеца, уж пак от човек от Министерството на земеделието. Промяна в наредбата няма и досега, така че….

 15. Здравейте г – н Калчев,
  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес

 16. Господин Янков, интересува ме следното: Има ли фирми, които комплексно да изготвят одит, технически проект, доставка и монтаж на ВЕИ ( фотоволтаични системи )и проекта за кандидатстване по Мярка 312 от пограма „РСР“. Ще Ви бъда благодарен, ако изпатите Вашата информация на посочения електронен адрес.

 17. Здравейте г – н Костов,
  След, като проекти Ви бъде одобрен за финансиране, Вие имате 15 дневен срок за подписване на договор с РА. След, което започвате изпълнението на проекта по посочените дейности и срокове. След, като завършите и изпълните всички дейности по проекта и стане ясно, че няма нарушения при изпълнението му Вие ще получите финансовата субсидия.

 18. Как практически става финансирането? Имам пред вид- подготвят се документи, кандидатства се и какъв е пътя на парите след евентуалното одобрение?

 19. Reply
  Ивайло Янков 25.03.2009 at 10:04

  Здравейте Христо,
  Ние, като електронна медия имаме наши източници по съответните министерства, агенции и сериозни консултантски компании. Самата информация все още не е обявена официално но е въпрос на време. Ние бяхме длъжни да уведомим нашите посетители и хора, които се интересуват от Мярка 312 от програма „РСР”

 20. Reply
  Христо Братанов 24.03.2009 at 23:35

  На каква информация се базира горната статия? Дайте линк към Министерството на земеделието да можем да проверим информацията, моля!

1 2

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0