Спорове и липса на единомислие спъват старта по приема на проекти по ПРСР 2014-2020г.

„Противоречията в агросектора у нас за рамките и новите мерки на ПРСР 2014-2020 ще забавят старта на програмата”, това заявяват пред Фермер.БГ експерти в областта на еврофинансирането. Забавянето се дължи на липсата на единомислие между Министерството на земеделието и храните и браншовите организации по новите мерки.

Според експертите: „първи проекти могат да се приемат едва в първото тримесечие на 2015-а година” Това е свързано с недоволството и липсата на единомислие между браншовите организации и МЗХ по отношение на новите мерки по ПРСР 2014-2020г.

Към момента се счита, че стартът на приема на проекти ще е в края на септември, но предвид забавянията при обсъжданията, този срок звучи прекалено оптимистично.

Надежди има за ранното стартиране на приема по мярката за млади фермери. Обмисля се старта на програмата за младите фермер да стартира по-рано с пари от държавният бюджет. Точно това заяви и зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев: „Ще пуснем мярката за младите фермери преди да е стартирала ПРСР 2014-2020, за да може тези, които не са одобрени през последния пример да не губят шанса си да кандидатстват” . Това обаче създава определени рискове, тъй като новата програма, трябва да се съгласува в Брюксел, а тази процедура все още не е стартирала, коментира Ивайло Здравков от БАБЕП.

Извън това обаче Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) определя стратегията за по-голямо подпомагане на фамилното фермерство и малките стопанства като неефективна, определяйки я като: „вид социална помощ, която не би имала устойчив икономически ефект”.

Силен натиск им и от страна на общините, които също са бенефициенти по мерките на програмата.  Стана ясно, че обявената от Лютви Местан помощ от 1250 евро за малките стопанства е  таванът, тъй като според регламента помощта от 2015-а година може да е от 500 до максимум 1250 евро.

Използвани са материали от Фермер.БГ

 

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0