Сред първите в ЕС сме по приръст на изкупеното мляко – 6% за 6 месеца

Цената на кравето масло се увеличи в ЕС с 82%, у нас с 37.7%

В резултат на леко покачване на цената на суровото мляко в ЕС и по-ниската изкупна цена на млякото у нас в сравнение с ЕС-13 може да се допусне спиране на летния спад в изкупните цени и плавен курс на увеличение, прогнозира Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) в 7-ия си бюлетин.

България се оказва сред страните в ЕС-28, с един от най-високите прирасти в количествата на изкупено мляко. За 1-то шестмесечие на 2017 г. са изкупени 311 хил.т., което представлява около 6% повече отколкото за същия период на 2016 г. През 2016 г. бяха преработени около 550 хил.т. краве и овче мляко, като през 2017 г. може да се очаква преработка около 580 хил. т.

При изкупеното овче мляко има съвсем малка промяна, като продължава ситуацията между 25-30% от това мляко да достига мандрите по официални данни. Причината за ниския процент на овче мляко в мандрите се дължи, както на разпокъсаното производство, така и на неатрактивните за стопаните изкупни цени, които са около 1,3 лв.л. и това отваря пътя за алтернативни продажби.

Развитие на млечната верига в света

Изкупните цени на суровото мляко в ЕС-28 през юни, 2017 г. се покачват на месечна база, като обичайно през този период се отчита намаление. За сравнение средните цени през май, 2017 г. са по-високи с около 20% на годишна база, което показва по-бързото възстановяване на цените отколкото се предполага.

Покачват се и цените на сухите млека, кашкавала, като най-сериозно е увеличението при маслото. На годишна база, увеличението при цената на маслото достига 82% и е около 10 лв/кг. В България цената се покачва до 13 лв/кг, което се дължи на по-скъпото вътрешно производство и неговото ограничено предлагане.

За периода януари-май, 2017 г. производството на сурово мляко на годишна база в ЕС е намаляло с -1,2%, като с изключение на Ирландия, всички останали страни от т.нар. северен млечен пояс отчитат намаление.

Най-трудно възстановяване на производството се отчита в Австралия и от началото на годината е с 6,1% по-ниско отколкото година по-рано, което също допринася за по-слабия експортен натиск, специално на азиатския пазар.

Насоки на политиката и тенденции в търговията

ЕС се оказва с много добри позиции във външната търговия, като доминира в световния износ на обезмаслено мляко, кашкавал и суроватка. Това се дължи до голяма степен на по-слабото евро, което се наблюдаваше през последната година. Ефектът от загубата на руските пазари до голяма степен е туширан. Настъпилото леко покачване на еврото към долара в последните седмици може да стопира този експортен ръст .

Увеличението на световната търговия през 2017 г. се дължи основно на Китай, който продължава да увеличава вноса на млечни суровини. Основно в Китай се внася пълномаслено мляко (30% от цялото внесено количество млечни продукти) и суроватка (20% от общия внос). Китай увеличава вноса, като годишно внася около 2,1 млн.т суровина и млечни продукти и тези количества вероятно ще се увеличават, не изключвайки обаче сътресения.

Наблюдаващата се от около една година тенденция на засилване търсенето на млечни мазнини пред млечен белтък ще поддържа по-високи цени на суровината с по-високо маслено съдържание.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0