Танева: България е пред износ на млечни в Китай, заплатите в БАБХ ще растат

Десислава ТаневаБългария е пред финализиране на процедурата за получаване на сертификат от китайските власти за износ на мляко и млечни продукти. Това съобщи тази сутрин пред Нова телевизия земеделският министър Десислава Танева.

До края на януари ще представим мостри от български млечни храни в Китай. Напълно реално е още в първата половина на 2016 г. за стартираме износа в държавата с най-голям брой население в света.

Бюджетът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за 2016 г. е увеличен. Подготвя се и административна реформа в структурата, обясни по повод публикувания вчера негативен одитен доклад на Сметната палата относно работата на агенцията в периода 1 януари 2010 – 30 юни 2014 г.

Заплатите на инспекторите в БАБХ ще се увеличат, посочи още Танева. В теренните проверки ще участват повече служители.

По повод уволнените вчера 22-ма служители от структури в Изпълнителната агенция по горите, в това число и 5 директори, земеделският министър посочи, че причините за това са в поредицата от грешки, направени от горските шефове. Те най-често са свързване с недоброто опазване на горите, незаконна сеч, финансови нарушения. В един от случаите директор е ползвал служители да окосяват личните му пасища и ливади, да ремонтират вилата му.

За скандала със скъпите джипове за някои от горските структури, Танева обясни, че подобна техника се е купувала в предишния и в по-предишния мандат. Министърът не е била наясно, че доставчикът на джиповете е неин съученик, иначе би направила стъпки да отклони неговата фирма от участие в процедурата.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0