Три въпроса по мярка 4.2 към фонд „Земеделие“

По-малко от 20 дни остават до отваряне на мярката, а кандидатите не знаят как да процедират, коментира консултантът Тихомир Тихолов

Тихомир Тихолов

Тихомир Тихолов

Времето за отваряне на приема по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ лети, а няколко важни въпроса висят без отговор и заплашват  с провал бенефициентите. Остават по-малко от 20 дни до 30 ноември, когато ще започне приемът на проекти. „Ситуацията е такава, че на заседанията на работната група по мярката сме говорили едно, Комитетът по наблюдение е приел друго, а накрая в наредбата излиза трето. Но и дотук няма да се спре, защото е напълно реално, когато започне приема, от ДФ „Земеделие“ да променят в движение някои от условията, което общо-взето е практика“, коментира в Пловдив консултантът Тихомир Тихолов. Следейки интереса към мярката, за него е абсолютно ясно, че бюджетът от 100 млн. евро ще е напълно недостатъчен и подадените проекти ще го надхвърлят няколко пъти.

Един от най-важните въпроси, който не е изяснен в наредбата, касае биопроизводството.

„Да кажем, че дадено дружество кандидатства за създаване на цех за сушене на сливи“, дава пример Тихолов. „В страната е нищожен броят на овощни градини, които имат сертификат, че продукцията им е био. Повечето от насажденията са в преходен период и под наблюдение на биосертифициращ орган. Този период е 3 години. Въпросът тук е дали фондът ще признае договор за градина в преход, която към момента, в който проектът за създаване на предприятието се изпълни, тя вече ще е сертифицирана като биологична? На това питане не могат да отговорят и компаниите, които извършват сертифицирането. Според тях би трябвало подобен договор да се приеме като валиден от ДФЗ, но предположенията са едно, а решенията на фонда – съвсем друго“, отсъди консултантът.

Втори въпрос – сдружаването

Вторият въпрос, чиито отговор тъне в мъгла, също се задава от много бенефициенти. „Нашата цел е да изготвим проекти, които да съберат възможно повече точки, за да имат шанс при класирането. При критериите за оценка в точка 5 и 5.1, е посочено, че когато има коопериране, сдружаване и интеграция между земеделски производители и преработвател, подобно обединение ще бъде поощрено с 10 точки. Да, обаче, в член 9 на Наредба 20 за прилагане на подмярка 4.2 пише: „Не се дава предимство, а даденото предимство се отнема, когато бъде установено, че кандидат за подпомагане или негови членове са създали изкуствено условията след 1 януари 2014 г., необходими за получаване на това предимство, в противоречие с целите на европейското право и българското законодателство в областта на селското стопанство. (2) Финансовата помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, които не са независими предприятия по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за малките и средните предприятия и за които се установи, че са учредени или преобразувани след 1 януари 2014 г. с цел получаване на предимство в противоречие с целта на подмярката по ПРСР 2014 – 2020 г., включително с цел получаване на финансова помощ в размер, надвишаващ посочените по тази наредба максимални размери.“ Тук имаме очевидно противоречие“, коментира Тихолов. От една страна създателите на наредбата казват: „Сдружавайте се, ние ще увеличим шансовете ви за финансиране, като ви дадем повече точки.“ От друга обаче в прословутия член 9 предупреждават, че всяко сдружаване в този момент ще се приеме като „изкуствено“. Е, как да тълкуваме това“, пита се консултантът.

Трети – един проект за две дейности

Тихомир Тихолов откроява и трети въпрос. „Ако имаме проект, в който над 75% от инвестицията е за създаване на предприятие за преработка на плодове, а под 25 на сто е за изграждане на винарна, дали фондът ще разглежда тази разработка като единна? Или ще поиска да бъде разделена, така че частта за преработка на плодове да получи приоритетен брой точки. А частта за изграждане на винарна да остане без шансове за класиране“, задава поредния въпрос консултантът.

Електронните издания Agroplovdiv.bg и Financirane.eu ще изпратят посочените въпроси до фонд „Земеделие“, като се надяваме на бързи отговори, тъй като времето за подготовка на проектите вече е с отрицателен знак.

 

 

1 Comment
  1. Reply
    димитър димитров 11.11.2015 at 16:30

    възхищавам се на такива професионалисти в тази област ,а в фонда само ни правят на глупаци и никаква информация не ни дават,човека си разбира от работата браво.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0