Фермерите уведомяват с SMS или e-mail пчеларите, когато ще пръскат

пчелинПчеларите ще бъдат лично уведомявани за провеждането на растителнозащитни пръскания три дни преди планираната от земеделците дата. Това е една от основните новости в проекта на Наредба за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Тя е публикувана за обсъждане в сайта на Министерството на земеделието и храните (виж ТУК).

Уведомяването на пчеларите трябва да става лично (с SMS и/или по електронна поща), но това се отнася само за регистрираните в БАБХ пчелини. В съобщението земеделците обявяват деня и часа, в които ще се извърши мероприятието. Контакти за връзка с пчеларите земеделските стопани могат да получат от БАБХ.

Ако третираната площ е на повече от 3 км разстояние от пчелното стопанство, изискването отпада. Остава условието фермерите да съобщават за намерението си да използват препарати и на съответния кмет на населеното място, в землището на което попада пчелина/ите.

 

Третирането с инсектициди, препарати за дезинфекция и дезинсекция с наземна и авиационна техника се разрешава само от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден.

Не се допуска използването на продукти за растителна защита (ПРЗ) и продукти за
дезинфекция и дезинсекция с наземна техника при скорост на вятъра над 5 м/сек. и при температура на въздуха над 25°С, измерена на сянка.

Според проектонаредбата възложителят на растителнозащитна, дезинфекционна и дезинсекционна дейност е длъжен да окоси цъфтящата растителност в междуредията на трайните насаждения (овощни градини, лозя и др.) преди извършване на третирането.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0