Финансиране на туризма

tourism.gifСледва да представим една поредица от четири статии в която ще засегнем, какви са възможностите за финансиране на туризма в България. Статиите ще бъдат разделени по следните приоритети:


1. Устойчиво развитие на туризма – тук основни приоритети и ключови думи ще са: инфраструктура, туристическите атракции, обучение на персонал, развитие на инфраструктурата, възстановяване и обновяване.

2. Развитие на алтернативен туризъм – ключовите думи тук ще са: селски туризъм и местно занаятчийство

3. Подобряване адаптивността и професионалната квалификация на заетите лица – ключови думи които ще бъдат сасегнати в тази статия са: обучение, квалификация, чуждо езиково обучение, разработване на стратегии за управление на човешки ресурси.

4. Маркетинг – както може би се досещате, ключовите думи които ще бъдат засегнати в тази статия са: маркетинг в туризма, рекламни дейности и подобряване на информационното обслужване.

Ако желаете да получите по-подробна информация относно програмите, както и помощ и съдействие при разработването на проект и избор на подходящ консултант можете да се обърнете към екипа на Finansirane.eu, който ще се радва да отговори на всички Ваши въпроси.

Информацията в поредицата е любезно предоставена от Павлина Шопова – консултант и експерт в сферата на Европейското право, възможностите за финансиране от структурните фондове и директни грантове от Европейския Съюз към Модус Консулт

Finansirane.eu предлага на всеки който желае да публикува статия на определена тема свързана с възможност за финансиране да го направи.

303 Comments
 1. Здравей Виктория

  Най – важното е гр. Плиска да е приоритетна община или да влиза в приоритетна община за да може да кандидатствате по – програма „Развитие на селските райони”. Ако влизате Вие може да усвоите до 200 000 евро на проект, като 70% е безвъзмездна помощ а 30% е самоучастие. Можете да участвате за модернизация, изграждане, реконструкция, оборудване и т.н.

  Иво ЯНКОВ

 2. Reply
  Виктория Тахмисян 16.06.2008 at 16:44

  Здравейте , бих желала да попитам какви са възможностите за безвъзмездна помощ или частично финансиране на проект за развитие на селски и или културен туризъм в гр.Плиска.Как мога да получа информация за изисквания за проекта и пр.
  Благодаря предварително.
  Поздрави,
  Виктория

 3. Здравейте отново

  След като с. Жилино се води към община Нови пазар Вие може да кандидатствате с проект към програма „Развитие на селските райони”. Вие може да кандидатствате за модернизация, изграждане, реконструкция, оборудване и т.н. Екипа на Finansirane.eu може да Ви съдейства и насочи към най – подходящия консултант, който да Ви разработи проекта за финансиране към съответната програма

  Иво ЯНКОВ

 4. Здравейте
  Проверих – с.Жилино се намира на 10км от гр.Нови пазар и е в община Нови пазар.Какви са възможностите при това положение?

 5. Благодарим за въпроса към нас

  За съжаление Вие не може да участвате с проект към програма „РСР”, тъй като с. Жилино не е приоритетно за програмата поради факта, че е към община Шумен, приоритетни общини са: /Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Нови пазар, Смядово, Хитрино/. За да участвате с проект към програмата вашата къща трябва да се намира в една от тези общини. Моля проверете точно към коя община се води с.Жилино

  Иво Янков

 6. Притежавам парцел и къща в с.Жилино, общ.Шумен,обл.Варна. Къщата се намира в края на селото, до гора и е с неизмазан 2 етаж.Искам да направя ремонт и завършване на 2-я етаж, за да се получат два етажа, с цел посрещане на туристи. Желая да се включа в програмата за финансиране “Развитие на селските райони”. Какви са условията за това, включено ли е с.Жилино в списъка на селата по тази програма. Моля за повече информация.

 7. Благодарим за въпроса към нас

  Имате възможност да кандидатствате по – програма „Развитие на селските райони” ОС 3, Наредба 312. Това в момента е най – подходящата програма за финансиране на такъв тип дейности. Екипа на Finansirane.eu, може да Ви помогне и насочи при избора на подходящ консултант, който да изготви Ваш проект, както и да съдейства за неговото финансиране.

  Иво Янков

 8. Reply
  Лютка Поюклийска 10.06.2008 at 23:20

  Здравейте, казвам се Лютка Поюклийска. Аз съм от село Триград съм, община Девин, област Смолян. Имам много хубав проект за семеен хотел в селото. Изградили сме го до първа плоча. Нямам обаче нужните средства, за да го довърша, а идеята е много добра и селото ни има потенциал за развитието на селски туризъм. Който е идвал в Триград, знае за какво става въпрос. Аз се интересувам кой е най-удачният вариант за финансиране на селски хотел, коя линия и т.н. С радост очаквам вашите съвети.

 9. Благодарим ти за въпроса Росица

  Ако става въпрос за социален проект за изграждане на детски лагер, няма програма, която да финансира такъв тип дейност в момента. Но може да се намери много малко финансиране за закупуването на някой необходими неща, говорим за сума до 5 000лв., може да се кандидатства към ”Фондация Лале” но трябва да сте НПО. Но ако решите да кандидатствате за изграждане на хотел до 20 стаи може да се ползва финансова помощ до 200 000 евро. по програма „Развитие на селските райони” въпрос на формулировка и обосновка.

  Иво Янков

 10. zdraveite
  Imam priatel Belgiets koito pritejava ka6ta v selo v Rodopite.Tam iska da se zanimava s detsa ne6to kato lager.Mojeli da se kandidatstva po niakakva programa za podpomagane.Ve4e rabotiha hora na svobodni na4ela no triabvat o6te sredstva i hora?Blagodaria predvaritelno

 11. Г-жа Димитрова

  Община Трявна е включена, като приоритетна община по – програма „Развитие на селските райони”, тоест Вие може да кандидатствате по – програмата.
  Що касае условията за допустимост Вие отговаряте на най –важното а именно това, че мястото и къщата се намират в приоритетна община за програмата.
  Екипа на Finansirane.eu, може да съдейства при избора Ви за най – подходящия консултант по – съответната програма.

  PS: Ще получите информация на посочения електронен адрес

  Иво Янков

 12. Reply
  Диана Димитрова 02.06.2008 at 12:24

  Притежавам парцел и къща в с.Койчовци, общ.Трявна, обл.Габрово. Къщата се намира в края на селото, до гора и има чудесен изглед. Искам да направя ремонт и надстрояване на таванския етаж, за да се получат два етажа, с цел посрещане на туристи – като ще могат да се посрещат 20 туристи. Желая да се включа в програмата за финансиране “Развитие на селските райони”. Какви са условията за това, включено ли е с.Койчовци в списъка на селата по тази програма. Моля за повече информация.
  Диана Димитрова

 13. Здравейте г – н Никифоров

  Ако общината е приоритетна по програма Развитие на селските райони Вие може да кандидатствате по нея.

  Иво Янков

 14. Г – жа Русинова

  Програма “Развитие на селските райони” не финансира закупуване на имоти, парцели, земя и т.н. Финансира модернизация, изграждане, реконструкция и т.н. Това означава, че Вие вече трябва да сте собственик на сграда или парцел.

  Иво Янков

 15. Reply
  иво никифоров 24.05.2008 at 17:49

  Здравейте

  Искам да попитам , как може да се финансира проект за селски туризъм в село , което се намира в градска община.Обектът , който ще се изгражда , ще бъде в селото.

 16. Програмата за развитие на селски райони финансира ли закупуване на имоти в приоритетни общини, след което да бъдат превърнати в туристически обекти? Има ли определени срокове?

 17. Reply
  Евгения 08.05.2008 at 20:32

  Благодаря за отговора.
  Просто търся някакъв навин да я отремонтирам и направя полезна за хора ценители на Възрождентската класика.
  Село Златевци е на 10км. от Габрово. Не е в една от посочените по горе общини. Бихте ли ме насочили към подходяща програма. Ще се радвам да помогнете!

 18. Здравейте,

  Според правилата на програма „Развитие на селските райони” и приоритетните общини за финансиране към нея, конкретно за габровска област финансируеми общини са следните: Дряново, Севлиево, Трявна, това означава, че с. Златевци трябва да е към една от тези общини за да може да се кандидатства с проект за финансиране. ДА, иначе няма проблем да Ви съдействаме при разработването на проектното предложение.

  Иво Янков

 19. Reply
  Евгения 30.04.2008 at 20:45

  Притежавам стара възрождеска къща в с.Златевци общ.Габрово.Бих искала да ми съдействате за подготовка на проект и намиране на подходяща прорама, за да я ремонтирам и обзаведа като Къща за гости. Физическо лице съм и нямам фирма. Благодаря предварително!

 20. Ясно немога да направя например къща за гости защото непопадам в тези общини.Както казах селото е към община Ловеч.И какво да правя.Търся идеи и помощ в начина да усвоя евросупсидии.Бих бил благодарен за всичко

 21. Много е важно в този случай кам коя община се води това китно селце. По програма “Развитие на селските райони” и по – конкретно към област Ловеч са допустими следните общини: Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица

  Иво ЗДАРВКОВ

 22. Имам две къщи в едно китно селце което почти умира и което се намира между г Ловеч и г Троян.Води се в община Ловеч.Да разбирам ли че немога да кандидатствам за програмата за развитие на селския туризъм защото Ловеч е повече от 30000 жители

 23. Здравейте,

  Ако сте изчели предходните въпроси и отговори, сигурно сте видели, че за всичко това което искате да направите Вие може да получите финансиране. Само ще Ви кажа,че програмата се казва Развитие на селските райони.

  Иво Янков

 24. Искаме да построим следващия жилищен етаж на къщата в която отдаваме самостоятелни стаи.Да го построим така ,че когато е готов вместо 8 души да можем да посрещнем 20 да речем.Да преустроим парното за да еефективно за новите условия.Да закупим автомобил или коне за селски туризъм,защото сега предлагаме глезотийки на туристите ,но искаме да можем да им предлагаме и още и още,така че те да са доволни а пък ние да им се радваме.

 25. Програмата, по която можете да кандидатствате се казва „Развитие на селските райони”

  Разбира се, че трябва да отговаряте на определени изисквания, едно от най – важните неща е регистрацията на фирмата да Ви бъде в селската община определена по програмата. И след това вече да прецените до колко целите на програмата отговарят на вашите и т.н. За по – конкретен отговор ни трябва повече конкретика относно какво имате предвид под „разширяване на бизнеса”

  Иво Янков

 26. здравейте отдаваме самостоятелни стаи в град Котел в жилищна сграда ,която е с право за строеж на още един етаж.По каква програма можем да кандидатстваме за финансиране на проект за разширяване на бизнеса ни. Необходимо ли е да отговаряме на някакви определени условия .
  Благодарим предварително.

 27. Ние можем да Ви съдействаме при подготовката на проект, както и намирането на подходяща програма за финансирането на вашия проект.

  Иво Янков

 28. Юридическо лице „Къща Катина“ЕООД-с.Климентово,общ.гр.Аксаково,обл.Варненска.
  Катина Войкова притежавам 2000кв.м. + къща в с.Климентово.Желая финансиране за Къща за гости-селски туризъм, моля насочете ме към фирма за изготвяне на проект.
  Благодаря!

 29. Reply
  Цветана Кьосева 11.03.2008 at 19:59

  Вероятно сме много закъснели и сме изпуснали сроковете, но моля Ви, насочете ни къде да кандидатстваме, за да осигурим финансиране за подобряване на инфраструктурата и ремонти в Земенски манастир

 30. Г – н Атанасов

  Вие можете да кандидатствате по програма „ Развитие на селските райони”.
  Аксаково влиза в приоритетните общини на програмата
  Вие може да кандидатствате за следното:
  Допустими за финансово подпомагане са следните разходи, предназначени за постигане целите на проекта:
  1. изграждане и/или реконструкция или ремонт на сгради, и/или помещения и друга недвижима собственост;
  2. закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността;
  3. закупуване на машини, съоръжения и оборудване, включително и компютърен софтуер и специализирана техника на пазарната стойност на активите;
  4. закупуване на коне за неземеделска дейност;
  5. общи разходи, свързани с консултации, хонорари за правни услуги, архитекти, инженери, разработване на продукти, разработване и въвеждане на системи за управление, разработване и разпространение на рекламни и информационни материали, придобиване на патентни права и лицензи, необходими за изготвяне и изпълнение на дейностите по горе.

  Финансовата помощ е в размер на 70 на сто от одобрените разходи, но не повече от левовата равностойност на 200 000 евро.

  Иво Янков

 31. Reply
  Atanas Atanasov 06.03.2008 at 18:35

  Здравейте уважаеми дами и господа
  Казвам се Атанас Атанасов ,гр Варна, и бих желал да получа Вашето мнение по следният въпрос:
  Притежавам малък парцел 600 м2 на главният път Златни Пясъци – Албена ,който се води в селска община-с.Аксаково,дали бих могъл да се включа като фирма/физ.лице в някоя от програмите за финансиране на селски туризъм за построяване на малък хотел/мотел .

  Благодаря Ви предварително

 32. Благодарим за въпроса, който е много интересен…..

  Принципно може да се финансира всякакъв тип проект но за да Ви насочим към подходящ консултант бихме искали да ни предоставите повече информация относно Вие под каква форма искате да кандидатствате. Дали съвместно с Община Ловеч или като фирма, и / или физическо лице. Моля за конкретно структуриране на въпроса си към нас.

  Иво Янков

 33. dobar den,
  kazvam se cvetoslav ivanov i imam ideq da popolqriziram grad love4 i p to4no park stratej-gr.Love4tam se namira vtoriq po golimina zoopark,a moita ideq e danapravq nqkolo aktrakcioni caorajeniq.Kato strelbi6te ,batut,staq s ogledala,vodni koli4ki ,ovroltkoli4ki,peinbol igri6te da restavriram lqtnoto kino i restorant stratej.bih iskal pove4e inhormaciq za financiraniqta vi i dali moje da mi pomognete v realiziraneto na tazi ideq.

1 4 5 6

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0