Финансиране на ФВЦ по Мярка 312/311 след влизане на новия закон за ВЕИ

Положението при изграждане на ФВ – Централа посредством финансиране по програма „РСР“ – МЯРКА 312/311 е следното

Приятели,

Положението при изграждане на ФВ – Централа посредством финансиране по програма „РСР“ – МЯРКА 312/311 е следното:

ДКЕВР (Държавна комисия за енергийно и водно регулиране) е провела разговор с представители на ДФЗ за изчистване на методологията при изчисление на цената, когато става въпрос за кандидатстване по мерките и общо взето положението е следното:

Всеки един проект ще се изчислява индивидуално, като цената ще се определя на база инсталирана мощност, както и големина на инвестицията. Това, което се чува като цени е около 250 лв. – 300 лв. на мегават, което практически към момента прави кандидатстването по мярка 312/311 „мисия не възможна“ тъй като самия бизнес план няма да бъде икономически издържан. Имайте предвид, че това е не официално като информация, както не е изчистена в детайли самата методология.

Екипа на Finansirane.eu и консултантска компания “ЕНПРОМ“ ООД ще Ви държи в течение за всичко, което се случва около ФВЦ, а и не само…

8 Comments
 1. Reply
  Йордан Ботев 15.06.2012 at 14:11

  Искам да попитам къде мога да намеря информация относно необходимите документи за кандидатстване по програма 311/312 за ФВЦ и вярно ли е че е изтекла и вече не се отпускат евро пари???

  • Здравейте Йордан,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, стига имота Ви да попада под обхвата на някоя от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
   Прозореца за набиране на проектни предложения по Мярка 311 ще отвори през месец юли до август, след което се очаква прием по Мярка 311 първото тримесечие на следващата година.

   За да кандидатствате с проект за финансиране по Мярка 311 за исканата от вас дейност подготовката на проектната документация трябва да започне от сега за да може да се входира проекта на следващ прозорец.

   Що касае информация за Мярка 311/НАРЕДБА 30 може да намерите в сайта на Програма „Развитие на селските райони“

 2. Reply
  Самуил Самуилов 21.02.2012 at 10:04

  Това е направо подигравка – 250 лева на Мегават! Определено ще преосмисля решението си, при условие, че дори в трагична страна като нашата, мога да изкарвам повече от заплата. Инвестицията определено не си струва.

  Ще изчакаме и ще видим, но тенденцията явно не е добра.

 3. Здравейте Валентина,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 при положение, че имате средно списъчен брой на персонала до 10 човека.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 4. zdraveite imame malk seh v toqn za izrabotka na detaili iskame da razsherim deinosta si no ni trqbva oshe sredstva za zakupuvane na mashini zanimavame se s obrabotka na darvesina.

 5. Reply
  Ивайло Янков 11.07.2011 at 11:51

  Правили сме сметки. На подобна цена няма как да излезе, както и да се играе с разходите и авансовите плащания. На новата изкупна цена (567 лв./мегават) излиза без проблем.

 6. Г-н Янков,
  Правили ли сте изчисления (на базата на стар бизнес-план, като заместите цените на оборудването и др. и цената на изкупуване със сега действащите, т.е. модули и инвертори напр. по-евтини с около 30% и цена на изкупуване – 250 лв./мегаватчас) дали NPV>0, т.е. дали при по-ниските цени на оборудване и изкупуване на ел.енергията проекта е икономически жизнеспособен?

 7. То много работи се чуват относно цената , но сега всички гадаем, нека ДКЕВР да обявят официално цените и тогава да коментираме, това дето говорим сега са … приказки на вятъра 🙂

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0