Двама министри, откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, интелигентни градове и управление на отпадъци

Днес, на 5-ти април се откри 12-то издание на ЕЕ и ВЕ (енергийна ефективност и възобновяема енергия)Smart Cities (интелигентни градове) и Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране). Събитието ще продължи до 7-ми април в ИЕЦ – София.  Изложители и лектори от 16 държави станаха част от събитията, съобщават организаторите от Виа Експо.12920269_125741867824535_6576635870569859338_n

Министърът на икономиката – Божидар Лукарски – в своето приветствие, определи Smart Cities и ЕЕ & ВЕ като платформа за споделяне на идеи, които имат потенциала да променят визията на българския град и начина, по който фирмите правят бизнес. Той подчерта необходимостта от създаване на интелигентни производства, мултиплициращи полезното действие на влаганите ресурси, като това ще повиши добавената стойност в икономиката ни и стандартите в дългосрочен план – а пътят към това са иновациите.

В приветствието си – министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – акцентира върху ролята на Save the Planet за по-широкото популяризиране на добрите практики и иновации за превръщането на отпадъците в ресурс. Тя заяви:

  • „Високотехнологичните комунални решения за управлението на градовете и оползотворяването на отпадъците трябва да бъдат поставени в обществен фокус и да присъстват като принцип във всяка една управленска стратегия“.12963369_125741037824618_5146754643492174530_n

Министър Василева отчете напредъка на България в рециклирането на битовите отпадъци. В периода 2010 – 2014 е постигнато 24% материално рециклиране, съпоставимо със средното за Европа – 26%; 54% от строителните отпадъци са рециклирани през 2014 г.

„Австрия е водеща страна в Европа в областта на технологиите за опазване на околната среда. България е изправена пред редица предизвикателства и австрийските фирми могат да бъдат полезни с ноу-хау“ – това подчерта Улрике Щрака – търговски съветник, Advantage Austria Sofia. Траян Кебелеу – заместник-генерален секретар на „Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество“ – сподели, че форумът е  възможност за инвестиции и за улесняване комуникацията между водещите пазарни играчи.  Друг официален гост беше Анне Лисе Рогнлидален – програмен мениджър на Иновация Норвегия, Норвежка програма „Иновации за зелена индустрия“.

Посетителите на изложенията ще имат възможност да се запознаят с редица новости. Представител на фирма, глобален участник на пазара за енергийно оползотворяване на отпадъци, споделя:

  • „Убедени сме, че можем да подпомогнем усилията на държавите в Югоизточна Европа в изграждане на модерна структура за депониране на отпадъците. Имаме ноу-хау и опит да направим това“.

Изложителите на Save the Planet представят широк спектър технологии за рециклиране на пластмаса, третиране на биоотпадъци, електронна скрап, метал, излезли от употреба автомобили, хартия и др. Чешка компания популяризира балиращи съоръжения и компактори за стиропор.

В областта на енергията, интерес предизвикват нови модели високоефективни системи за производство на топлинна и електрическа енергия, както и хибридни технологии. Сред изложбените експонати са свръхбързи контролери и зарядни устройства. Акцент са висок клас соларни панели и модули за яхти. Рентабилни и екологични решения за селското стопанство са малките биогаз инсталации. Българска фирма – производител демонстрира възможностите на иновативни изолации.

В рамките на Smart Cities – компании от Италия, Германия, България и Белгия – популяризират решения за управление на автомобилния парк и сградна автоматизация. Атракция представляват тъч панели и телевизори, вградени в огледала. Енергийна агенция Пловдив, показва как се интегрират интелигентните технологии за енергиен мениджмънт и мониторинг на градско ниво. Българска фирма прави продуктова презентация на софтуер за прогнозиране на небаланси и управление на производството на електрическа енергия в реално време.

За повече информация: www.viaexpo.com 

Медиен партньор: www.finansirane.eu

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0