Частното складиране на сирене и кашкавал ще се подпомага от януари 2016 г.

Квотата за България е 696 тона

Сирене1Частното складиране на българско сирене и кашкавал най-после ще се подпомага от европейския бюджет. Българските млекопреработватели могат да изтеглят от пазара на 696 тона от двата продукта, съобщават от Националната овцевъдна асоциация.Общо 100 000 т сирене в ЕС ще могат да бъдат подпомогнати, за да се спре срива на цените, който през последната година е 17%.

Кандидатстването е отворено до 15 януари 2016 г. За разлика от предишни схеми, когато подпомагането беше насочено само към сирена със защитени географско название или наименование за произход, сега в нея са включени всички видове сирена. Изключение се прави само за малотрайните видове.

За да получат от субсидията по пазарната мярка, производителите трябва да са регистрирани по ДДС в ЕС. Минималното количество, с което може да се заяви участие е 500 кг. Сиренето трябва да е с добро пазарно качество, да е произведено в ЕС и в деня, в който започва договорът за складиране, да има минимална възраст, съответстваща на периода на зреене.

Участниците в схемата трябва да внесат гаранция за участие от 20 евро за тон, която ще бъде депозирана в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) при подаване на заявленията за участие. Гаранцията ще се връща, когато заявленията бъдат одобрени и когато договорът се изпълни. Те ще се отнемат в полза на фонда, ако заявлението за сключване на договор се оттегли или не се спази договореното количество.

Периодът на действие на помощта за срок от 60 до 210 дни. Определената от Европейската комисия сума за подпомагане е 15,57 евро за тон за постоянните разходи за складиране и по 40 евроцента за тон на ден за складиране по договор.

Изплащането на помощта се извършва до 120 дни след подаването на заявлението за плащане, като след първите 60 дни складиране може да се направи еднократно авансово плащане в размер от полагаемата се сума за първите 3 месеца. Решението за това ще е на ДФЗ, който е разплащателната агенция по изпълнение на схемата.

Качеството и количеството на сиренето ще се доказва, чрез вземането на проби от поне 5% от пратката. При доказване на измами, помощта с начислените лихви ще се отнема, заедно с гаранционния депозит, а уличените производители ще бъдат изключвани от схемата.

След 15 януари Европейската комисия ще преразпредели неизползваните квоти за изтегляне на сирене от пазара между страните, които изявят желание да складират допълнително сирене. Общото количество за ЕС е 100 000 тона.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0