Що е Кръгова икономика за фермери и преработватели разкриват лектори от ЕК и учени

Публични лекции „Отвори очи за кръговата икономика“ на 24 ноември (петък) от 9 часа в Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет ще представят успешни модели на кръгова икономика сферата на земеделието и хранителната индустрия. Достъпът е свободен и не е необходима предварителна регистрация.

Лектори са д-р Клаудия-Силвиана Муресан от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, Ееф Леу от Европейската платформа за иновации в управлението на водите и д-р Емил Вубен от Университета във Вагенинген – Холандия.

Основните теми са преходът на земеделието в ЕС към кръгова икономика, основи и теория на кръговата икономика, действащи бизнес модели и конкретни примери. Лекциите в София са организирани от Посолството на Нидерландия в България със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За разлика от линейното развитие, кръговата икономика се стреми към ниско въздействие върху околната среда чрез ограничаване на количеството отпадъци и прекомерната употреба на ресурси, като превръща стоките след тяхната употреба в ресурси за други чрез повторна употреба, вторично производство и рециклиране. Кръговата икономика е един от приоритетите на ЕС, след като в края на 2015 Еврокомисията одобри амбициозен пакет от мерки, за да стимулира прехода на Европа към кръгова икономика, което ще повиши конкурентоспособността в световен мащаб, ще стимулира устойчивия икономически растеж и ще създаде нови работни места.

Холандия обяви амбицията си към 2050 година да е в кръговата икономика, като храните и потребителските стоки се предвижда да направят първи прехода от линейна към кръгова икономика. Хартия от хранителни остатъци, отглеждане на гъби върху утайка от кафе, биоразградими капсули за кафе, специфична  трева в неплодородни райони за био-пластмаса, напълно разградими подови покрития от биомаса… Това са само част от действащи примери в Холандия. Очаква се още множество примери, включително и от България да бъдат представени по време на дискусиите на „Отвори очи за кръговата икономика“.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0