Що е то консултант?

Що е то консултант? Или как да изберем най-подходящата фирма за разработка на проект по европейска програма.

Пред история на консултантския бизнес:

Още през не чак толкова далечната 2003г. когато ЕС отпусна първите средства за българския бизнес и администрация чрез програми, като ФАР, ИСПА и САПАРД се очакваше ние като ползватели на тези средства да започнем да ги усвояваме и чрез тях да започне стабилизацията на българската икономка. Но това се оказа непосилна задача, както за бизнеса така и за администрацията, поради липсата на интелектуален капацитет и непозната материя, неразбираеми правила и изисквания.

Поради този фактор започна да се създава нова пазарна ниша, тази на консултантския бизнес за разработка на самите проекти. Изкушени много хора започнаха да дават съвети как се пише проект и на какви условия трябва да отговаря той за да получи финансиране, естествено за това те получаваха сериозно заплащане. В последствие се оказа, че голяма част от тях за измамници и не чак толкова компетентни за да могат да изготвят подобен проект – буквално те се учеха за сметка на техните клиенти, които им плащаха за това училище доста добре.

Малко по – късно голяма част от тези така наречени консултанти видяха,че това не е лъжица за тяхната уста и се отказаха от този бизнес, други от своя страна започнаха да искат % от безвъзмездните суми „напред“, като уверяваха, че тези средства са  за чиновниците, които ще оценяват проектите за финансиране, голяма част от тях също бяха измамници и лъжеха хората. Много малко бяха истински сериозните консултантски фирми, които наистина имаха лоби по – Министерствата и вършеха работа.

Как изглежда консултантския бизнес днес:

Вече сме 2008г. правилата на играта са вече други. След, като започна стартирането на така наречените основни програми, нещата „загрубяха“. Дойде времето на сериозните средства за българския бизнес и администрация, но проблема с не готовността им е пак на дневен ред. Тука идва мястото на добрите консултанти.

Кой е най – подходящия консултант за нас?

Винаги питайте консултанта фирма какви хора работят за нея. Сериозните консултантски фирми основно работят с хора от самите Министерства, това трябва да е ясно на всеки, който ще има работа с консултантска фирма. Това да не Ви учудва този бизнес е като всеки друг – който има „Лоби“ той е сериозен играч. Но искам да е ясно едно „Лоби“ не е мръсна дума – под „Лоби“ разбирайте следното:

–  Самата консултантска фирма дава проекта да бъде прегледан предварително от член/или членове на оценъчната комисия към съответното Министерство и ако има нещо пропуснато по – проекта да бъде коригирано в съответствие с изискванията на самата програма, това гарантира успеваемостта на самия проект за финансиране.

–  Питайте консултантската фирма дали си партнира с международни консултанти, които имат над 10 – 15 години опит в разработката и управлението на проекти по – структурните фондове.

–  Сериозните фирми винаги сключват договори със своите клиенти, в които да стане ясно какви са правата и задълженията и на двете страни. Големите играчи в този бизнес имат на разположение и юристи по – европейско право, които са изключително необходими, както при самото стартиране на работа по – конкретен проект така и след това при неговото управление след одобрението му.

–  Въпроса „Колко одобрени проекта имате“? по – оперативните програми не уместен в случая. В момента който ви каже, че са над 10  той е съмнителен. По важното при разговор с консултантска фирма е горе изброеното като условия.

Цени на консултантските услуги (средно)

– Стандартно разработване на проект по – оперативна програма е между 3 000 – 5 000 лв. + процент, който варира от 5 до 7 от безвъзмездната сума, но само след неговото одобрение.

„Консултантска фирма, която иска % от сумата напред е нередовна“

– Също така, консултантската фирма най – вероятно ще Ви иска и плащане ако се ангажира с управлението на проекта след неговото финансиране – това не лека задача и това, коства много усилия на екипите, които се занимават с управлението на проекта;

„Това струва между 1 000 – 2 000 лв.“

– При разработването на по – мащабен и обемен проект сумите могат да достигнат и до 10 000лв. за разработката на проекта за финансиране, но ако безвъзмездната сума е много голяма фирмата би трябвало да Ви намали процента при успеваемост на проекта.

– Плащанията стават по -следния начин:

 • При подписване на договор за възлагане се плаща 50% от сумата за прекия разход, която е в рамките на 3000 – 5000лв. Тоест ако приемем,че ние трябва да платим 5000лв. за подготовка на проекта, ситуацията ще изглежда по следния начин: 2500лв. при подписване на договор за възлагане и след, като проекта бъде издаден и стане ясно, че е направен качествено се плащат останалите 2500лв. След като стане ясно, че проекта е одобрен за финансиране от съответната агенция или Министерство клиента в рамките на 15 работни дни трябва да плати договорения % от безвъзмездната усвоена сума

30 Comments
 1. Reply
  Елена Петрова 17.05.2016 at 17:29

  Интересува ме, имали лицензирани експерт консултанти по земеделие и по изготвяне на европроекти по ПРСР и къде мога да ги намеря.

 2. Reply
  Светослав Димитров 29.11.2011 at 21:33

  Здравейте уважаеми дами и господа. Напълно споделям мнението на колегата Алексеноф. Единственото нещо което забелязвам в коментарите е идеята за самореклама и опит да се потисне дейността на Г-н Янков. Харесва ми начина му на мислене. В един толкова динамичен и забързан 21в. няма място за остаряло мислене. Както вече спомена Г-н Аксеноф, точно заради този манталитет, сме на последно място. Нека разгледаме идеята, че служителят в министерството наистина предварително е хвърлил един поглед на проекта. Какво се получава от това? В проекта се внасят корекции, следователно шансът да бъде отхвърлен драстично намалява. Предприемачът успява да реализира своя бизнес, консултантът е напред с един проект, а позициите на държавата в Европейския съюз се издигат. Какво се случва в противен случай? Предприемачът не успява да реализира бизнеса си = загуба, консултантът е с нереализиран проект = загуба, а държавата ще продължава да седи на дъното. За тази работа е нужно широкоскроено мислене.

  Поздрави и успехи на Г-н Янков!

 3. Reply
  Георги Георгиев 08.03.2011 at 13:06

  Здравейте,интересува ме има ли фирма която може да ме консултира и препоръча за финансиране проекта ми за създаване на верига за внос и продажба на замразени,пакетирани морски дарове от Холандия.Благодаря Ви.

 4. Zashto vseki iska da e bogat ama ne vsekimoje da e takav.Vseki mrazi bogatite ama kogato toy stane takav tazi omraza se stopyava.Ne znam tuka ima li nyakoi deto vyarva na tezata“ che s pestene ot banichki moje da stane bogat“ az ne vyarvam.Mili mi komunyagi vremeto na davane na medali“za kupata na savetskata armiya „otmina sega i mama ne dava na tate.Jiveite si v vashiyat izmislen s ideali svyat koito nikoga nyama da se sbadnatsvyat i si vyarvaite che prepechenata filiika s margarin e po dobar obyad ot omlet s shunka naprimer.Molya vi ne spiraite horata da izrastvat v biznesa bez znachenie kakv e toi zashtoto tochnop takiva tapanari kato sa prichina za tozi golyam procent na neusvoyaemost na evroparite v sravnenie s drugite dargavi sme na 27 mesto ot 27 dargavai zashoto razbiram vie iskate horata da gi usvoyavat a kakto dosega vashite „cherveni“ i drugi politici.Vremeto otmina i vseki da puska proekti i da gi pecheli samo taka shte porasneme vsichki a ne s zavist i omraza kam po bogatite a sas stremeg kam bogatsvoto.

 5. Reply
  Ивайло Янков 28.09.2010 at 16:22

  Уважаеми г-н Христов,

  Въпрос на гледна точка и правилно разбиране, а не изкривяване на написаното ! Животът отговаря на този, който заслужава, а не на този, който има нужда. Не се казва: „Ако имаш нужда, ще пожънеш!“. Казва се: „Ако посееш, ще пожънеш!“. Хората казват: „Аз наистина имам нужда да пожъна!“ Тогава наистина имаш нужда да посееш!Нашата философия за бизнеса определя курса на нашия живот. Ако искаш да промениш посоката, необходимо е да промениш философията си, а не обстоятелствата, така аз разбирам нещата и така ги правя, колкото и абсурдно да Ви изглежда – това е! Една от причините, поради която хората нямат това, което искат, е подценяването на определени обстоятелства. Подценяването започва като инфекция и се превръща в болест. Ако се оплакваш пет минути, ти просто си ги загубил. Ако продължиш да се оплакваш, не след много време оплакванията ти ще те заведат в една финансова пустиня. И там ще се задушаваш от пясъка на собственото си самосъжаление.

  С Чест и почитания!

 6. Reply
  Димитър Христов 28.09.2010 at 15:16

  Уважаеми г-н Янков,
  Вижте се какво пишете:
  ….“Сериозните консултантски фирми основно работят с хора от самите Министерства, това трябва да е ясно на всеки, който ще има работа с консултантска фирма. Това да не Ви учудва този бизнес е като всеки друг – който има „Лоби“ той е сериозен играч. Но искам да е ясно едно „Лоби“ не е мръсна дума – под „Лоби“ разбирайте следното:

  – Самата консултантска фирма дава проекта да бъде прегледан предварително от член/или членове на оценъчната комисия към съответното Министерство и ако има нещо пропуснато по – проекта да бъде коригирано в съответствие с изискванията на самата програма, това гарантира успеваемостта на самия проект за финансиране.“….

  Та как според Вас се нарича това, което пишете??? Предварително да дадете проекта на хората от Министерството за преглед и корекции? Невероятно твърдение! Признавам си не бях се сетил колко е логично и практично. Дайте ми имената на тези чиновници, които преглеждат предварително и консултират проектите Ви и аз ще им помогна да се влеят в консултантските редици – най-вероятно е да ги приемете във Вашата консултантска фирма, но ще трябва да им осигурите постоянна заплата и социално осигуряване.

 7. Reply
  Ивайло Янков 23.09.2010 at 15:11

  Здравейте Димитър,

  Ще започна с това ваше изречение: ” В статията има смешни твърдения от очевидно млад човек, за който консултантския бизнес в България е започнал през „ранната“ 2003 г. когато вероятно и той се е сетил, че би могъл да бъде консултант.“

  Има няколко неща с които няма как да се съглася с вас, а именно:

  „Статията доказва едно мое подозрение, че в България не се прави разлика между „експерт“ и „консултант“ и, че консултирането по еврофинансирането означава по-скоро „превод“ на езика на администрацията на език на бенефициентите за попълване на едни трудни и неразбираеми формуляри….“

  Няма как да се съглася, че става въпрос само за попълването на едни сложни формуляри! Ако ти не можеш да осигуриш цялостна помощ на клиента си, какъв консултант си тогава!? Както Ви е известно подготовката на един проект не е само превод на „сложният формуляр“ на езика на чиновника, а възможността да консултираш целия процес от А – Я (Участие в подготовката на задължително прилежащата документация, използване на контрагенти, вникване в мисленото на клиента и разбирайки правилно какво иска, решаване на проблеми и куп други неща, които един „експерт“ с „бели чорапи и панталон до кокалчето на глезена и работно време от 9:00 – 18:00 часа“ трудно може да разбере – нямам предвид вас, моля да не се обиждате! Част от успеха е подготовката ти за дадена цел. Ако се грижиш в общи линии, ще имаш резултати. Ако се грижиш достатъчно, ще имаш огромни резултати. Питането е началото на получаването. Гледай да не отидеш на океана с чаена лъжичка. Вземи поне кофа, за да не ти се смеят децата.

  „Абсолютно невярно е твърдението, че една фирма не е “сериозна” ако не работи с държавните чиновници. Този конфликт на интереси е не само незаконен, но и неморален и подобно твърдение показва колко дълбоко е проникнало неразбирането за естеството на консултантската дейност и липсата на елементарен морал“

  Димитър, кое е морално и кое е не морално??? Тука искам да ме разбереш правилно! Няма се предвид: „даване на рушвети“, „подкупи“ и т.н. Тука вече ти трябва умението да говориш на „един и същ език“ с държавните чиновници – всичко е добрата комуникация Уважаеми Димитър, това не се учи в университета или може бе и да не е описано в етичния кодекс на „експерт консултантите“. Целта на добрата комуникация е човекът да каже: „Аз също ще участвам!“, а не: „И какво от това?“ Ако „просто“ поддържаш връзките си, ще я „караш“. Ако обаче умело ги поддържаш, можеш да направиш чудеса.

  С чест и почитания

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 8. Reply
  Димитър Христов 22.09.2010 at 18:52

  В статията има смешни твърдения от очевидно млад човек, за който консултантския бизнес в България е започнал през „ранната“ 2003 г. когато вероятно и той се е сетил, че би могъл да бъде консултант. Статията доказва едно мое подозрение, че в България не се прави разлика между „експерт“ и „консултант“ и, че консултирането по еврофинансирането означава по-скоро „превод“ на езика на администрацията на език на бенефициентите за попълване на едни трудни и неразбираеми формуляри, а не професионално съветване за управление на етапите на един бизнес проект. Въпросният автор на статията очевидно не е запознат с факта, че Българската асоциация по управленско консултиране е член на FEACO (може да се провери какво означава тази абревиатура) и членовете на тази асоциация, които са професионални консултанти спазват етичен кодекс и правила за извършване на консултантска дейност. Абсолютно невярно е твърдението, че една фирма не е “сериозна” ако не работи с държавните чиновници. Този конфликт на интереси е не само незаконен, но и неморален и подобно твърдение показва колко дълбоко е проникнало неразбирането за естеството на консултантската дейност и липсата на елементарен морал. Колкото до твърдението, че едва ли има „сериозна” консултантска фирма, която твърди, че има над 10 проекта, мога да успокоя читателите, че фирмата която управлявам е сериозна и е с над 15 годишен стаж като е реализирала над 50 проекта по предсъединителните и оперативните програми на ЕС без да корумпира държавните чиновници. Нека тази информация внесе и успокоение сред потенциалните клиенти на „сериозните” консултантски фирми.

 9. Reply
  АнтиИвайловец 25.02.2010 at 15:37

  Янков,

  Бъркаш увереност и компетентност с арогантност. С тези „правни действия“ срещу Леонтина просто се издъни и пред малкото които ти хванаха дикиш. За правовата държава също може да се поспори :)))

  Успех..

 10. Reply
  Интересно... 25.01.2010 at 2:20

  Г-н Янков, извинявам се, но изречението „Малкото хора, които работят, са обект на завист от многото, които гледат“, не ми се струва подходящо за фирма, чийто оборот е 15 хил.лв. Вие със сигурност се взимате насериозно, но позволете и на мен един цитат от гениалния Оскър Уайлд – Невежеството е като деликатно цвете: докоснеш ли го, цветът се разпада.

 11. Reply
  Леонтина 22.01.2010 at 14:25

  Уважаеми г-н Янков,
  Вие сте абсолютно в правото си да предприемете правни действия срещу мен, ако смятате позицията си за правилна.
  Поздрави

 12. Reply
  Иавайло Здравков 22.01.2010 at 12:27

  На Вниманието на „Леонтина”,

  Когато отправяте подобни обвинения е редно да застанете с истинското си име. В момента Вие извършвате престъпление, като отправяте клевети, които нямат нищо общо с реалността.

  Уверявам Ви, че ние ще предприемем правни действия спрямо вас и тъй, като живеем в правова държава, каквато е България ще понесете наказателна отговорност за отправяне на клевети с невярно съдържание.

  Ще завърша със следното:

  „Малкото хора, които работят, са обект на завист от многото, които гледат”

  Ивайло ЯНКОВ

 13. Reply
  Леонтина 22.01.2010 at 11:58

  Вие май не сте разбрали правилно коментара ми. Продължавате най – нагло да подтиквате хората да извършват престъпления. Що за фирма сте вие? Що за клиенти имате? Направо сте безочливи! Докато има фирми като вашата, ще има и корумпирани служители в Министерствата, и престъпни клиенти, които дават подкупи. Надявам се скоро тази ваша дейност да се преустанови. Аз ще се опитам да помогна за това.

 14. Reply
  Иавайло Здравков 21.01.2010 at 12:29

  Целта на консултантска компания novek е да трансформира ученето в резултати. Някои учители преподават, за да могат другите да учат. Ние не сме от тях. Някои учители преподават, за да могат другите да постигнат целите си. Ние сме от тях. Думата „бакшиш“ означава „гаранция за добро обслужване“. Тогава кога трябва да го даваш? В началото, разбира се. Хората, които държат на себе си, не рискуват – те си осигуряват добро обслужване. Успехът е изучаването на очевидното. Затова човек трябва да научи А, Б, В-то на очевидното.

  Ивайло ЯНКОВ

 15. Reply
  Интересно... 21.01.2010 at 1:23

  Темата наистина е интересна, но ако мога да добавя и още нещо – добре е да проверите в Търговския регистър какво е състоянието на фирмата – евентуален консултант – има ли приходи, разходи, задължения към държавата и пр. Например фирма Енпром ООД, чиито създатели обслужват и настоящия сайт, е създадена през април 2008 година, като за същата година фирмата реализира приходи от услуги от 15 хил.лв. Следователно, ако проследим логиката от коментарите по-горе, за 2008 година консултантите от Енпром ООД са извършили услуги за около 3 проекта, всеки средно по 5000 лв. До колко това може да се тълкува като „опит“, както и какви „гаранции“ дава фирмата чрез своето „лоби“, е явно отделен въпрос. Както се пише по-горе, просто бизнес, въпрос на търсене и предлагане.

 16. Reply
  Леонтина 20.01.2010 at 12:15

  Уважаеми дами и господа,
  Попаднах на интересната ви статия и прочетох полезните ви съвети за това по какви критерии да изберем консултант, който да ни помогне за реализирането на идеите ни. Обещавам, че ще разпратя линк към всички големи електронни и печатни медии, за да се запознаят и те с естеството на вашата работа. По скромното ми мнение вие съветвате клиентите да си търсят консултант, с който заедно ще извършат престъпление.
  Поздрави и успех!

 17. Reply
  Ивайло Янков 27.02.2009 at 13:12

  Здравей Вал,

  Много се радвам, че Вие сте от хората, които разбират за какво точно става въпрос. Ако си решил да развиваш бизнес и си от типа „предприемач” това е правилното мислене, което трябва да се следва.

  „Само по този начин ще постигнеш големи победи в бизнеса…”

 18. В основни линии всички сте прави.Има такива ,които разбират каква е ролята на консултанта и работят с него.Такива ,които не разбират ,че на тоя свят най-мнго се цени човешкия ум,“Sorry“.Като се вземе предвид и ,че повечето наши компании не са свикнали да използват косултантски услуги,някои си мислят е това е лесно.Всеки има място на пазара стига да си свърши работата ,както трябва.Когато някой ти осигурява 1 млн.лева подкрепа ,защо да не му дадеш 10%-при висок процент на сигурност.Толкова пари сме профукали за тъпи каузи и нереализирани бизнесидеи ,но това никой не го смята.Дерзайте пичове има хляб за всички.

 19. Здравей „Консултант”
  Аз знам консултантски компании които взимат и 500лв. за изработката на проект но друг е въпроса какво получаваш насреща. Аз мога да ти кажа: предават празни проекти!!!, неписания закон „Евтиното излиза скъпо”. Ще ти кажа и на теб:
  – Ти имаш избор… или да ползваш услугите на „леля Гинка”, която пиеше проекти в тях или да ползваш услугите на професионалисти, които са инвестирали, както средства така и време в образуванието си и имат сериозна практика в областта…..

 20. Някои консултантски компании вземат и по 3% от стойността на проекта, „Пазарна икономика“. Едва ли може да се избегне към момента това в България, но би могло да е по – малко скъпо за клиента.
  Пазарна икономика!

 21. Reply
  Ивайло Янков 22.01.2009 at 18:23

  Здравей Христо,

  Ще започна с две думи: „Пазарна икономика”….

  Ти имаш избор!!! или сам да си направиш проекта или да ползваш услугите на добър консултант. Ако ти сам си подготвяш проекта ще загубиш време тоест следователно и пари, вероятността да ти финансират проекта няма да е много голяма, тъй като все някъде ще си сбъркал или ще си забравил да приложиш някой документ, това означава, че ти наново ще си подготвиш проекта, още загубено време и пари. Ако ползваш добър консултант ти ще имаш време да развиваш своя бизнес следователно да правиш пари…, проекта ти най вероятно ще бъде одобрен за финансиране. Та според теб, кой е по добрия вариант? Това не „Булгаристан” това е просто бизнес, така се прави в цял свят… Ти или си „предприемач” или си „чиновник” въпрос на собствен избор…В единия случай ще си по – богат, но няма да имаш сигурността на „чиновника” и неговото работно време….

  Ти имаш избор!!!

  С уважение
  Иво ЯНКОВ

 22. zdraveite nerazbiram zasto trqbva da se dava procent ot sredstvata s koito sa te financirali,znachi oste v samoto nachalo trqbva da zapochnem s zavisavane na stoinosta na proekta za da moge da dadem procent na firmata na koqto predvaritelno sme platili za napravata na proekta…ili prosto tova e korupcionia nachin na rabota v bulgaristan..koito ne podlosi niama da poluchi

 23. Reply
  Ивайло Янков 15.11.2008 at 19:51

  Здравейте Красен,

  Бихме могли да Ви съдействаме при подготовката на самия проект за финансиране към програма „Аквакултури” по – която можете да усвоите до 1 000 000 евро. А що касае проектиране, изграждане, доставка и т.н., има вариант и ние да съдействаме но това вече си има своята специфика. При желание от ваша страна моля, заповядайте в нашия офис за уточняване на подробностите.

  Иво ЯНКОВ

 24. Бихте ли ми препоръчали фирма, която би могла да ме консултира за проектиране, доставка на необходимите съоръжения и изграждане на рибарник за сладководна риба.

 25. Reply
  Мануела 21.10.2008 at 16:10

  Здравейте,

  Бих искала да взема отношение по въпроса със сертификатите. Лицензирани фирми за обучение по разработване на проекти, финансирани от ЕС до колкото знам няма. Има лицензирани структури, като: United States Agency for International Development, American University, USAID и ИПАЕИ, които предлагат различни форми на обучение по разработване на Европейски проекти. Успешно преминалите целия курс на обучение получават сертификат за управление на проекти.

  От екипа на finasnirane.eu

 26. Здравейте,

  Не виждам от какво точно се възмущавате. Това е бизнес, като всеки друг, така стоят нещата в действителност. Друг е въпроса,че в България още няма закон за лобизма, което според мен не „мръсна дума”. Не мога да убедя никой в противното от това, което е написано в статията по – горе. „Или играете играта или не”, въпрос на личен избор!!!. Затова има богати и не чак толкова богати хора, едните „Наблюдават живота от страни а другите сами си градят живота” – Вие избирате от, кои сте…

  Иво ЯНКОВ

 27. Здравейте, Георги

  Аз лично не съм чувал да се издава специален сертификат за разработки на проекти към ЕС. Все едно да искаме сертификат на адвокат, че може да изготви конкретен договор или нещо друго. По – важно е според мен екипите, които работят в съответните фирми ( финансисти, маркетолози, юристи, анализатори, партньори/български и чуждестранни/ и т.н.).

  Иво ЯНКОВ

 28. Здравейте, оважаеми / пиша тази дума така както явно Вие разбирате и очтиви !!! /
  Възмутих се от дъното на душата си когато прочетох как най-спокойно Вие убеждавате кои са „добрите консултанти“ – онези, които дават предварителния проект на оценителната комисия ! Това е груба манипулация на законноста, защото противоречи на основните принципи за независимост на мнението.
  Противоречи на ПМС 121 и всички възможни правила на изборните процедури.
  Бихте ли обяснил как точно не влияете на независимото мнение на оценителните комисии?

 29. Здравейте! Интересува ме дали има лицензирани фирми за обучение по РАЗРАБОТВАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и кои са те?Благодаря Ви!!!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0