Щраусова ферма в България- да или не?

1. Разпространение в естествена среда на живот

baby ostrichНай- едрата актуално съществуваща птица е щраусът. През първото десетилетие на XXв., тези птици са били разпространени в почти цяла Африка и югозападна Азия. Поради засиления интерес към тях, популацията им рязко намалява и днес, в дивата природа, се срещат в отделни части на Източна Африка.

Един голям мъжки щраус достига до 3м. височина и до 200 кг. Перата по тялото на мъжкия щраус са черни, докато при крилата и задните части са бели и черни. Женските са по- малки сравнени с останалата част от птицата. Щраусите имат необикновени издадени черни мигли, при което главата и повечето от шията са почти голи, или нарядко покрити с четино-подобни пера. Краката също са голи и кожата на шията и краката е сивкава или червеникава.

В научните доклади за щраусите, те се различават по три категории:

 • Див – отнася се за щраусите в природата. Дивата популация е обект на естествено хищничество и други естествени смъртни фактори
 • Затворен – отнася се за щрауси, които са взети от дивата популация и са затворени в зоопарк, сафари и орнитоложки паркове, както и частни колекции, без никакви продуктивни цели, но защитени от хищници
 • Домашни щрауси – отглеждани във ферми, опитомени птици, или такива в процес на опитомяване; държани и възпроизвеждани в ферми, и предмет на различни продуктивни или селективни цели

Опитоменият щраус ( комерсиален) се характеризира с няколко вида:

 • Черен африкански– височина между 1.80 и 2.40 м.; по- нисък от другите, домошар, по питомен; има сиво- бяла оцветена кожа и качествени пера
 • Червеношиест – най- висок и най- голям от трите вида; височина между 2.40 и 3 м.; най- агресивен
 • Синьошиест – висок между 2.10 и 2.70м.
2. Употреба на щрауса
 • Пера

В миналото, щраусите са се отглеждали заради перата. именно това е първият продукт, заради който започва отглеждането на щрауси през 1826г. в Южна Африка. Самите пера ostrich featherсе характеризират с мекота, устойчивост, гъвкавост и способността си да генерират статично електричество, което привлича праха. Търсенето на пера в света, никога не е преставало и пазара е ненаситен.

 • Месо и месни продукти

Щраусовото месо е най- диетично и близко до качествата на телешкото. То се отличава с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Консумацията му нараства както в Америка, така и в Европа. Месото се препоръчва за хора, претърпели сърдечни операции или имат байпаси. Цената за килограм месо върви между 35 и 40 лв. Субпродуктите, които са качествени и много вкусни са по- евтини- между 15- 20 лв за килограм. Смята се, че черният дроб е голям деликатес.

 • Яйца

ostrich eggНай- големите яйца на съществуващ в момента вид са щраусовите. Във ферма, една женска може да снесе до 100 яйца годишно, като минимумът е 40-60 яйца. Едно яйце се равнява на 25- 30 кокоши, а от него могат да се направят до 8 омлета.   Може да се търгува както с празни, така и с пълни яйца, като цената на празните е около 20 лв, а  пълните за консумация- около 50 лв.

 • Кожа

Освен от месо и яйца, може да се печели и от кожите на тези животни. Кожата им е термо- и влагоустойчива и от нея в кожарската промишленост се изработват различни изделия, както за хора, така и за автомобили. Често пъти е сравнявана с крокодилската кожа като качество.

 • Мас

Един от най- скъпите щраусови продукти е именно неговата мас. Извлича се от гърба на птицата в малки количества. Щраусовата мас се използва като козметика и лекарствено средство за изгаряния, дерматити, лишеи, екземи, псориазис, суха кожа и коса и др. щраусовата мас има високо съдържание на омега 3, 6 и 9, като действа омекотяващо и хидратиращо на кожата.

3. Инвестиция

За да се даде старт на такава инвестиция, на първо място е  нужна добра първоначална информация- от къде да се намери качествено родилно стадо, какви знания и умения ни трябват за отглеждането на животните, как ще се продава готовата продукция.

 • Информираност

Намирането на качествени родители е особено важно, защото за разлика от селскостопанските животни, репродуктивните способности при дивите се характеризират с големи разлики в броя на снесените яйца, люпимостта и преживяването на малките през първият един месец. Наличието на знание и умения за отглеждане на подобни животни е ключово за успешното продължаване на начинанието. Самото отглеждане не е трудно, но се изисква опит ( вкл. и с малки птици). Цените на малките щрауси варират между 240 лв за щраус на един месец и 180 лв за щраусче на една седмица. ostrich sceletonПри птиците на една седмица оцеляването е много трудно, тъй като птицата не може да се храни и пие вода, също така и не може да ходи както трябва.

Трябва да се има предвид, че при започването на такъв бизнес, ще има нужда от пиленца отглеждани за клане, затова трябва да има и достатъчно яйца. Когато една женска не е достатъчно продуктивна, за да бъде доходоносна трябва да се отдели за клане.

 • Хранене при домашните щрауси

В случая с отглеждането на щрауси, при храненето има някои особености. Големите са непретенциозни и могат да ядат само сено, но с такава храна за бизнес не може да става дума. Фуражът трябва да бъде царевица, пшеница, люцерна, малко трици и соев шрот и биоконцентратна смеска. Малките щрауси се хранят с гранулирана храна 3 пъти на ден за по 1 час. Това ограничение на времето за хранене се налага, за да може пиленцата да се стимулират към усвояване на жълтъчната торбичка и да се редуцира попадането на чревни бактерии, което най- често става при продължително хранене.

Препоръчителни  хранителни вещества са: карбохидрати, протеини и аминокиселини, витамини и минерали.

 • Държане и транспортиране на птици

Млади птици  ( до 2 месеца) – могат да се държат, като едната ръка се поставя под гърдите, а другата на гърба, като краката се оставят да висят свободно. Такива птици могат да се транспортират успешно, като се опаковат или поставят в кутии.

Подрастващи птици ( 4- 8 месеца) – прекалено големи са, за да бъдат носени, но могат да бъдат насочвани да вървят, като с една ръка се хваща опашката, а с другата- крилата. Никога не бива птицата да бъде вдигана за крилата!
Много ефикасно е маневрирането на двама души- първият застава зад птицата и повдига задницата, докато придържа крилата, а вторият е отпред и я държи за втата или клюна и я насочва.

Възрастни птици– възрастните птици могат да се насочват по същия начин, но се изисква слагането на качулка на главата и малко повече усилия.
щраусче

 • Смъртност

Смъртността зависи от околната среда, повече от колкото от произхода. Малките са крехки, но една от основните причини за по- голяма смъртност е прекомерното им третиране. Най- големият враг на малките пиленца е стресът, който им влияе отрицателно и в чести случаи те умират. Трябва да се обърне най- голямо внимание именно върху предотвратяване наличието му. Стресът се проявява в много форми- студ, вятър, топлина и прекалена манипулация с тях.

4.Пласиране на продукцията и пазар

Едно от основните неща за които трябва да се помисли, преди да се започне подобно предприемачество е как ще се продават животните и техните продукти, тъй като в България няма изградена система за изкупуването им. Решилите да инвестират в подобен бизнес трябва да са наясно, че сами ще отглеждат животните, сами трябва да помислят по какъв начин месото, яйцата и другите продукти от които се очаква възвръщаемост, но и печалба ще достигнат до потребителите; дали ще се пласира продукцията в България или на чужди пазари. Ако инвеститорът не познава особеностите на чуждите пазари, няма опит в изнасянето на подобни продукти или няма уредени търговски взаимоотношения или опитен търговец, който може да му помогне, рискът да не изплати инвестицията си и да си останете само с надеждите, е изключително голям. Хубаво е, да се обърнете към търговец – професионалист, а ако работите за външните пазари, към местно лице, в противен случай шансовете за успех са малки.

5. Източници на финансиране

По обобщени данни на Дружеството на щраусовъдите, бизнесът с екзотични животни изисква големи първоначални инвестиции около 150 до 200 хил. лв за постройки, оборудване, инкубатори, люпилни, помещения за малките пиленца, сграден фонд, разрешителни, проекти, изграждане на инфраструктура, както и за закупуване и отглеждане на най- малко 10 щрауса.

ostrich familyВъпреки високите лихви и недостига на инвестиционни банки и специализирани банкови продукти за животновъдството, през последните години определено има възможности за финансиране и изграждането на подобни ферми.
Това е програмата на фонд „Земеделие“- подмярка 4.1 ” Инвестиции в земеделски стопанства” .

Ако възнамерявате да продавате в чужбина, най-добре е да имате чужедстранен бизнес партньор, който да съ-финансира фермата. Обикновено почти на 80% предприемачите изграждат фермата си на собствен финансов риск. Повечето инвеститори смятат, че финансирането и създаването на фермата са най- сложното и важно нещо, но рисковете идват едва след това.

Най- добрият вариант, за решилите да предприемат такава инвестиция е бизнес планирането. Това, което ви трябва е бизнес консултант, който да разработи качествен бизнес план, където да бъдат отразени всички подробности, които могат да се окажат трудности в бъдеще.

 

фотографии: Warren photographic

[signoff]

Tags:

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0