160 млн. литра вино ще бъде произведено от тазгодишната гроздова реколта

откриване на гроздобера при лозята на Вила ЮстинаТазгодишната гроздова реколта ще е по-висока от тази през 2015 г. От нея ще бъде произведено около 160 млн. литра вино, от което 60 млн. се очаква да експортирано. Това заяви днес при официалното откриване на гроздобера земеделският министър Десислава Танева. Тя избра да обяви старта при лозята на винарска изба „Вила Юстина“ край село Устина, област Пловдив. През 2013 г. същото място бе избрано за ритуала по гроздобера и от тогавашния аграрен министър проф. Димитър Греков. Домакин бе собственикът на лозята и винарната Милко Цветков. на събитието присъстваше и директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

 

„Трите най-големи пазара за износ на български вина са Русия, Китай и Великобритания“, подчерта Танева. Тя съобщи, че всяка година се наблюдава и увеличение при новите лозови насаждения , като тази година се очаква да се засадят нови 680 хектара. „ Нови 19 изби са в процес на изграждане, а в момента действащите в страната са 263.  Независимо от всички трудности, с които се сблъсква българският земеделски производител, отчитаме възходящ тренд и при броя на операторите и производителите на вино“, добави още Десислава Танева.

img_3872„Вила Юстина“ притежава собствени 420 декара лозя с 12 винени сорта. Гроздоберът бе при червените салкъми на Каберне фран.

Обилната реколта и виното бяха благословени от местни свещеници. Деца от училището на Устина изиграха прекрасен спектакъл за зимния сън на лозите, пролетното събуждане, наливането на гроздето през лятото и дългоочакваната беритба през есента.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0