3 млрд. евро трябва да усвоим до 2018 г., а до момента проектите по европрограми са едва за 279 млн. лв.

бюрокрацияПрекаленото администриране на европейските програми, създаването на нови регламенти в движение от страна на Европейската комисия и неясните правила на българските власти силно затрудняват усвояването на средства от страна на българския бизнес. По данни на правителството към момента България е усвоила едва 279 млн. лева. Те са под 2% от заложения план, според който до края на 2018 г. трябва да сме реализирали проекти за 3 млрд. евро, които представляват 30% от бюджета на всички европейски програми. Това заяви пред „Блумбърг ТВ България“ Кристина Цветанска, председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Има огромен интерес от страна на българския бизнес към усвояване на европейски средства. Проектите по отворените програми надхвърлят 4-5 пъти определените бюджети, посочи тя. Например по „Добри и безопасни условия на труд“ са били предадени проекти за 500 млн. лв. при бюджет от 80 милиона лева.

Ако до края на 2018 г. не усвоим въпросните 3 млрд. евро, ще загубим безвъзвратно т.нар. резерв по европейските програми, който представлява 6% от всяка една програма, посочи Цветанска.

Забавянето при подготовката на нормативните правила и на управляващите органи е основната причина за забавеното стартиране на европейските програми от новия програмен период 2014-2020 г.

Причините да няма достатъчно одобрени проекти са административни, коментира още тя. Липсва административен капацитет, което си личи по забавения темп на разглеждане на проектите от някои управляващи органи.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0