36% повече бенефициенти ще има при втория прием по мярка 4.1, съобщи министър Танева на БАТА АГРО

Есенното изложение за земеделска техника, което започна днес, е със 180 участника, разположени върху 35 хил. кв. м. площ

Десислава Танева на БАТА АГРО 2016 Есен„Очакваме при новия прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанствата“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., през тази година получателите на субсидии да бъдат с 36% повече от при първия.“ Това съобщи при официалното откриване на изложението за земеделска техника БАТА АГРО Есен 2016 в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя припомни, че стопаните ще имат възможност да кандидатстват за целия остатъчен бюджет, който е в размер на 237 млн. евро. При първия прием бяха отпуснати 164 млн. евро, от които половината са отишли за проекти със земеделска техника, посочи Танева.

„След оценката на ДФ „Земеделие” по мярка 4.1 досега са сключени 800 договора. Очакваният ръст означава, че подписаните нови договори ще бъдат малко под 1100. Увеличението ще дойде от по-ниския таван от 1 млн. евро за проект, който се въвежда от месец октомври. Самият прием ще бъде обявен в началото на същия месец. По закон обявлението трябва да бъде публикувано месец преди началото на приема“, каза още министърът.

IMG_3595Всяка година продажбите на нова техника нарастват с 3.5 до 8%, което е показател за създаване на модерно земеделие в страната, посочи други данни министърът. Тя уточни, че от 2011 до 2015 г. включително, всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. По думите й,  близо 75 000 колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20 % от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината 11 5000 са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 години.

 

На официалното откриване на изложението присъстваха и заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и британският посланик  Ема Хопкинс.

Председателят на БАТА Тодор Николов информира, че в техническото изложение участват 180 фирми, които са заели 35 хил. кв. м. изложбена площ.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0