Сформирана е работна група за проектозакона за розите

Със заповед на земеделския министър от вчера, 29 май, е сформирана работна група, която да създаде проектозакона за розите. В нея участват розопроизводители, собственици на дестилерии, специалисти от Института по розата и от аграрното министерство. Това съобщи днес пред бТВ Румен Порожанов. Министърът предлоложи, че до месец документът ще е готов.

Относно протестите на розопроизводителите Порожанов обясни обстоятелствата, които са създали недоволството.

„В последните три години имаме по 10% нови насаждения с маслодайни рози.“ Тази година са регистрирани 43 500 декара розови насаждения, а очакваната реколта ще е над 15 хил. тона, каза министърът. Имаме над 30 дестилерии с дневна преработка от над 800 тона розов цвят.

Проблемът тази година е възникнал по няколко направления, изброи Порожанов. Заради по-топлото време цъфтежът и розоберът са били съсредоточени само в няколко дни, което пък е затруднило изкупуването от дестилериите. От друга страна има много нерегистрирани производители без договори, които, при свръхпроизводство, е нормално да останат встрани от изкупуването. Отделно от това в предходните години високите цени при изкупуването са донесли над 100% печалба на производителите. Това пък е създало прекалено високи очаквания за печалби при производителите.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0