Създава се стандарт за продукти от месо, така че в тях задължително да има … месо

Снимка: бТВ

До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов пред бТВ днес.

Министерството на земеделието, храните и горите подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

„Направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните“, поясни министърът. Анализът е показал, че само при месните продукти липсват изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри.

От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, министерството е започнало работа по създаването на подобни стандарти. Румен Порожанов добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години.

„Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, така и за различните видове наденица, други месни продукти“, каза той. „Това нещо ще го разработим. Трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин“, каза министърът.

Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.
Румен Порожанов допълни, че до месец мандрите, които изберат да продължават да влагат немлечни мазнини в продуктите си, вече няма да се наричат млекопреработвателни предприятия.
По темата с двойния стандарт Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.
С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0